Kian Soltani

Cello

Kian Soltani (Bregenz, Oostenrijk 1992) werd geboren in een familie van Perzische musici en begon al op zijn 4e jaar met cello spelen. Op zijn 12e werd hij toegelaten tot de klas van Ivan Monighetti aan de Musik- Akademie Basel. In 2014 verwierf hij een beurs van de Anne-Sophie Mutter Foundation waarmee hij aan de Duitse Kronberg Academy zijn verdere studie afrondde binnen het Young Soloist Programme. Later ontving hij ook nog verdere muzikale training aan de Internationale Musikakademie im Fürstentum Liechtenstein. Kian won verschillende internationale concoursen: het Karl Davidoff Concours in Letland, het Antonio Janigro Concours in Kroatië en het Paolo Concours in Finland. . 

In januari 2018 verscheen zijn debuutalbum op Deutsche Grammophon, waaraan hij exclusief verbonden is, en in 2020 kwam zijn album uit met daarop het Celloconcert van Dvořák met de Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim. In 2021 verscheen zijn album Cello Unlimited met composities van Hans Zimmer en van hemzelf.

Kian Soltani bespeelt de ‘London’ Stradivarius 1694 cello (ex Boccherini), hem ter beschikking gesteld door de J & A Beare International Violin Society.

Speelt in