Jean-Guihen Queyras

Anner Bijlsma Award 2022

Op 20 oktober 2022, tijdens het Openingsconcert van de negende Cello Biënnale Amsterdam, ontving de veelzijdige cellist Jean-Guihen Queyras de Anner Bijlsma Award. 

Jean-Guihen Queyras is een van de grootste cellisten van de laatste jaren en al sinds het allereerste begin één van de meest in het oog springende solisten tijdens afgelopen Cello Biënnales. Er zijn weinig musici zo veelzijdig als Queyras. Daar zijn de uiteenlopende concerten op het festivalprogramma in 2022 een goed voorbeeld van. Tijdens het Openingsconcert speelde Queyras samen met zijn zoon die schildert, hij was te horen met Bartóks altvioolconcert op cello, in Beyond Thrace verbond hij de culturen uit het Oosten en het Westen en trad op met zijn jazzkwartet Invisible Stream. 

Maarten Mostert, artistiek directeur Cello Biënnale Amsterdam: ‘Jean-Guihen Queyras is niet alleen een hele goede cellist, maar ook nog eens enorm veelzijdig. Hij is het prototype van een Biënnale-cellist. Er is geen cellist die zoveel bijzonder repertoire heeft gespeeld als Queyras tijdens alle Biënnales. Daarin is hij echt uniek.’

Voor menig jonge cellist geldt Jean-Guihen Queyras als rolmodel. Hij is hoofdvakdocent aan het conservatorium in Freiburg en weet met zijn masterclasses wereldwijd jonge cellisten te inspireren. Jean-Guihen Queyras: ’Met het geldbedrag wil ik een aantal jonge musici aan het begin van hun carrière helpen met het ontwikkelen van hun gevoel voor improvisatie, hun open mindedness. Omdat ik dat ongelooflijk belangrijk vind en omdat ‘ik’ dat ben, omdat het iets is waar ik sterk in geloof.’ De jonge cellisten trekken samen met Queyras de wereld in waar hij ze in contact brengt met zijn eigen inspiratoren. Ook wil hij met hen aan de slag met actuele thema’s zoals de oorlog in Oekraïne.