Sonus Motus

Een choreografie van klanken
THE CELLO MOVES
di 25 okt 17:00
Grote Zaal
di 25 okt
17:00
Geweest

Acht cellisten en een zangeres wagen zich op het snijvlak van klank en beweging, van tijd en ruimte.

Programma

Met nieuwe composities van Peter Vigh en werken van Carlo Gesualdo, Luzzasco Luzzaschi, Barbara Strozzi en Claudio Monteverdi.

Uitvoerenden

Cello Octet Amsterdam
Elisabeth Hetherington sopraan
Andrea Leine & Harijono Roebana Choreografie, muzikale dramaturgie 
Jeroen Smith Lichtontwerp en vormgeving
Ederson Rodriques Xavier Repetitor

Cello Octet Amsterdam en de choreografen van LeineRoebana bundelen hun krachten om met dans, ruimtegebruik en beweging de luisterervaring te versterken en te veranderen. In een integrale ervaring ondervindt het publiek hoe muziek verbonden is met de ruimte en hoe ze een expressie is van het lichaam.

De voorstelling is geïnspireerd op de muziek uit het breukvlak van Renaissance en Barok. Zo wringt in Gesualdo’s composities traditionele polyfonie met de nieuwe expressie van de vroegbarok en schreven Luzzaschi en Strozzi muziek toen vrouwen in Europa voor het eerst zangeres mochten zijn. Componist Peter Vigh bouwt op deze muziek op zijn beurt een nieuwe klankwereld. 

Daar waar eeuwenoude muziek en splinternieuwe klanken elkaar ontmoeten, waar instrumenten en lichamen langs elkaar schuren, ontstaat ruimte voor het onverwachte.

Sonus Motus is een coproductie van LeineRoebana en Cello Octet Amsterdam met medewerking van de Cello Biënnale Amsterdam.