Das Neunte Kind der Mrs. D

Op reis met Heinrich Böll
THE CELLO MOVES
ma 24 okt 17:00
Grote Zaal
ma 24 okt
17:00
Geweest

Programma

Katharina Gross Im Grunde bin ich ein Meermensch
Arieh Chrem Plug dances
Ludwig van Beethoven - fragment uit Sonate Nr 26, Les Adieux
Toni Geitani Voices of the past
Jonathan Harvey Ricercare una melodia
Benjamin Britten Suite Nr 1 voor cello: Bordon
Nathalie Flintrop Raindrops
Katharina Gross Chrome
Nathalie Flintrop Nr 2
Traditional/Robert Burns Auld Lang Syne
Toni Geitani Coda in f minor

Uitvoerenden

Katharina Gross cello
Nathalie Flintrop cello
 
Diana Kantner zang
Ainhoa Pérez Echapere hobo
Irene Piazza viool
Toni Geitani piano & electronics 
Arieh Chrem electronics
Ria Marks regie
Pim Veulings choreografie
Arnold Marinissen muzikale coaching

Creative Performance Lab, de makerswerkplaats van het Conservatorium van Amsterdam, creëerde onder regie van Ria Marks een muziektheatrale voorstelling rond een rijke keuze aan muziek waarin afscheid centraal staat. De voorstelling is gebaseerd op Heinrich Böll’s Het negende kind van Mrs. D., uit zijn boek Iers Dagboek (1957). Er klinkt werk van Britten, Harvey, een fragment van Beethoven, de Ierse traditional Auld Lang Syne, en composities van de uitvoerenden Katharina Gross, Nathalie Flintrop, Arieh Chrem en Toni Geitani. 

Een familie aan de Ierse westkust. Negen kinderen; slechts enkelen van hen zullen de kans hebben om in Ierland te blijven. Vijf of zes zullen moeten vertrekken, om ergens anders een bestaan op te bouwen. Wanneer ze veertien zijn zullen ze in de regen bij de bushalte staan, met een kleine koffer, hun moeder omarmen, de bus nemen, dan de trein naar Dublin, aan boord gaan van een schip naar naar Londen, Amerika, of elders, waar een oom beloofd heeft hen aan een baantje te helpen.

Siobhan, de oudste dochter, vandaag zeventien jaar oud, zal het postkantoor van haar vader overnemen. Ze zal verliefd worden op de buurjongen. Of misschien zal ook zij beslissen weg te gaan, en filmster worden - waarna Siobhan's oudste broer het postkantoor zal overnemen.

Maar vandaag is dat allemaal nog niet aan de orde. Het negende kind, de jongste van de familie, is zojuist geboren en veilig in de armen van de oudste broer. Niemand denkt nog aan het onvermijdelijke afscheid. Een kreeft is in de pan op het vuur; vers brood staat op tafel. Siobhan staart naar het verlaten eiland net uit de kust. Ze ziet hoe wit de vervallen kerk is - bedekt met meeuwen.

Katharina Gross* speelt een hoofdrol in deze nieuwe productie. Haar tegenspeler is de Nederlands-Belgische mastercellostudent Nathalie Flintrop.

*Katharina Gross vervangt Johannes Moser, die wegens ziekte heeft moeten afzeggen.

Nathalie Flintrop