Avondrecital

Jeroen den Herder, Matthias Bartolomey, Raphaël Pidoux
zo 3 nov 20:15 - 22:15
Grote Zaal
zo 3 nov
20:15 - 22:15
In winkelmand

Cellospelende componisten en Schubertliederen

Programma

Wilma Pistorius Timeflow (wereldpremière)
Johannes Brahms Sonate in e
Robert Schumann Fünf Stücke im Volkston
François Servais Fantaisie et Variations Brillantes sur Schuberts Le Désir
Franz Schubert Ständchen
Franz Schubert Du bist die Ruh
Franz Schubert Nacht

Uitvoerenden

Jeroen den Herder cello
Matthias Bartolomey cello
Raphaël Pidoux cello
Cello8: Albéric Boullenois, Rafaèl Arreghini, Yanis Boudris, Noé Drdak, Eliott Leridon, Léo Ispir, Soni Siecinski, Raphaël Pidoux cello
Frank van de Laar piano
Elodie Soulard accordeon

Weinigen weten dat zowel Brahms als Schumann zelf ook cello speelden, al was het wellicht niet op hetzelfde niveau als hun pianospel. Ook Wilma Pistorius is celliste en componeert het nieuwe werk Timeflow voor haar vroegere leraar Jeroen den Herder. De eerste sonate van Brahms voor een strijkinstrument met piano, gespeeld door Matthias Bartolomey, was de sonate in e klein en is nog altijd een van zijn meest gespeelde werken. 

François Servais was in de 19e eeuw een beroemd cellovirtuoos en componeerde spectaculaire werken, in eerste instantie voor eigen gebruik. Raphaël Pidoux speelt met Elodie Soulard, de accordeoniste waarmee hij in 2014 grote indruk maakte, de variaties op een thema van Schubert. Met ‘zijn’ Cello8, een ensemble van jonge Franse cellisten, allen spelend op gesponsorde nieuwbouwinstrumenten, speelt Pidoux drie prachtige Schubertliederen.