Unieke Dvořák

Maximilian Hornung & friends
Grote Cellisten in het Muziekgebouw | THE KICK-OFF
zo 28 apr 20:15
Grote Zaal
zo 28 apr
20:15
Geweest

Het celloconcert der celloconcerten door vijf cello’s

Programma

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Andante cantabile uit het strijkkwartet nr. 1 in D
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Serenade voor strijkers (arr. voor cellokwartet van James Barralet)

Antonin Dvořák Celloconcert (arr. voor cellokwintet van Paul Handschke)

Uitvoerenden

Maximilian Hornung cello
Benjamin Nyffenegger cello
Anna Tyka Nyffenegger cello
Thomas Grossenbacher cello
Paul Handschke cello

Het lyrische Celloconcert van Antonin Dvořák: onder cellofans staat het bekend als het celloconcert der celloconcerten. Vijf cello’s zingen het bekende stuk uit volle borst in de bewerking die Paul Handschke ervan maakte. Bovendien krijgt het een nieuwe dimensie in dit arrangement dat als een loep over onvermoede details in de muziek glijdt. Datzelfde effect treedt op in Tsjaikovski’s warmbloedig romantische Serenade, in een bewerking voor vier cello’s.

Handschke is eerste cellist van het Tonhalle Orkest Zürich. Hij maakte zijn arrangement tijdens de coronapandemie toen zijn orkest niet kon optreden, maar er wel podiummogelijkheden waren voor kleinere bezettingen. Handschkes bewerking werd een hit op YouTube, mede door de gedreven vertolking van de vijf bevriende Zwitserse cellisten die ook op deze avond aantreden.

Dit concert is onderdeel van de Kick-Off. Op deze dag wordt het volledige festivalprogramma van de tiende editie van de Cello Biënnale Amsterdam gelanceerd en start de kaartverkoop van het festival. 

Uitgebreide programmatoelichting