…quasi una fantasia…

Asko|Schönberg, Jean-Guihen Queyras
Cellotips
wo 8 mrt 20:15
Grote Zaal
Geweest
wo 8 mrt
20:15
Geweest

De adembenemende ensemblemuziek van Kurtág

Programma

19.15 uur / Inleiding

Inleiding door Frederike Berntsen

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

György Kurtág Dubbelconcert op. 27 nr. 2
György Kurtág …quasi una fantasia… op.27 nr. 1
György Kurtág Grabstein für Stephan op. 15c
György Kurtág Brefs Messages op. 47
Leoš Janáček Sonate 1.X.1905 (arr. Reinbert de Leeuw) 
Anton Webern Passacaglia op. 1 (arr. Reinbert de Leeuw)

Voor György Kurtág heeft iedere noot een onvoorstelbaar gewicht. Met eenvoudige middelen creëert hij klankwerelden die je de adem benemen. Asko|Schönberg werkt al decennia intensief met Kurtág samen en is het aangewezen ensemble om de schatten in Kurtágs muziek bloot te leggen.

Voor de sublieme cd-box met zijn complete ensemblemuziek oogstte Asko|Schönberg in 2017 internationaal lof. De opnames zouden er niet gekomen zijn zonder de inzet van Kurtág-kenner Reinbert de Leeuw. Het grootste compliment kwam van de notoir strenge Kurtág zelf, die de opnames uitbundig prees. 

Vanavond treden dezelfde topsolisten aan als op die cd’s. Elliot Simpson laat zijn gitaar mysterieus fluisteren in het elegische Grabstein für Stephan. Pianist Tamara Stefanovich en cellist Jean-Guihen Queyras schitteren in het veelkantige Dubbelconcert. Voor sommige stukken, zoals het compacte meesterwerk …quasi una fantasia…, verspreiden de musici zich door de hele zaal, met totale onderdompeling in klank als gevolg. Asko|Schönberg combineert Kurtágs muziek met werken van twee van zijn voorbeelden, Leoš Janáček en Anton Webern.

Gerelateerde musici