The Cello Moves

Openingsconcert van de Cello Biënnale Amsterdam 2022 & Uitreiking Anner Bijlsma Award
do 20 okt 20:15 - 22:30
Grote Zaal
do 20 okt
20:15 - 22:30
Geweest

De cello die beroert, beweegt en doet bewegen... 

Programma

Alexandre Tansman Deux Mouvements voor cellokwartet 
Calliope Tsoupaki Behind the Moon* 
Benjamin Britten Suite nr 2 Declamato – Scherzo – Ciaccona
Silenzio

Uitvoerenden

Polish Cello Quartet: Tomasz Daroch, Wojciech Fudala, Krzysztof Karpeta, Adam Krzeszowiec cello
Larissa Groeneveld cello
Ellen Corver piano
Jean-Guihen Queyras cello
Jérémie Queyras beeldend kunstenaar
Ketevan Roinishvili cello
Renée Bekkers accordeon
LeineRoebana: Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Beneditta Crispiniano, Margarida Constantino, Inbar Elkayam dans
Artistieke leiding en choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana

*Dit werk kwam tot stand in opdracht van de Cello Biënnale Amsterdam en werd financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Het thema The Cello Moves in de meest letterlijke vorm: de (concert)voorstelling Silenzio van LeineRoebana met de cellist Ketevan Roinishvili en accordeoniste Renée Bekkers met muziek van onder meer Goebaidoelina en Tsintsadze.

Artist in residence Jean-Guihen Queyras speelt drie delen uit de tweede suite van Benjamin Britten, terwijl beeldend kunstenaar Jérémie Queyras - zijn zoon - live een schilderij creëert op hetzelfde podium.

Calliope Tsoupaki beleeft, na de uitvoering van haar nieuwe compositie voor het Nationaal Cello Concours, haar tweede wereldpremière op één dag: in opdracht van de Biënnale schreef zij een nieuwe compositie voor cello en piano, uitgevoerd door Larissa Groeneveld en Ellen Corver, al meer dan vijfentwintig jaar partners in het Osiris trio.

Het Polish Cello Quartet, al sinds 2011 het meest gerenommeerde cellokwartet ter wereld, maakt eindelijk zijn debuut op de Cello Biënnale met het kwartet van het Pools-Franse genie Alexandre Tansman.

Het openingsconcert van de 9de Cello Biënnale