Maya Fridman

Cello

Maya Fridman (Moskou, 1989) studeerde bij Dmitri Ferschtman aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze haar masterdiploma behaalde met een 10 met onderscheiding. Ze is een veelzijdige celliste, die niet vast wil zitten in één enkel genre. Hoewel zij haar achtergrond in de klassieke muziek heeft, speelt ze net zo lief en net zo veel folk, rock, jazz en nieuwe muziek.

In 2013 ontving ze de prijs van Beste Muzikant van de Grote Prijs van Nederland.  In de Biënnale van 2016 was Maya hoofdrolspeler en medebedenker van de muziektheatervoorstelling De Meester en Margarita. Maya was musician-in-residence bij Gaudeamus en won de Dutch Classical Talent Award 2019.  In 2020 was ze te zien in het programma Rituelen met voor haar geschreven composities.

Op 20 september 2022 ging de film United we Stand (Musicians in Time of War) van documaintairemaker David van Tijn in première in Filmmuseum Eye over Maya Fridman. Daarin volgt hij Maya tijdens het organiseren van en spelen op de vele benefietconcerten, die onmiddelijk na het uitbreken van de oorlog door toedoen van Maya Fridman tot standkwamen. 

Speelt in