Open menu
twitter facebook facebook email English
 In 2018 is er weer een Cello Biënnale!

In 2018 is er weer een Cello Biënnale!

02-10-2017

Volgend jaar van 18 t/m 27 oktober 2018 is Amsterdam weer het centrum van de internationale cellowereld: dan barsten Muziekgebouw en Bimhuis tien dagen lang uit hun voegen tijdens de 7e Cello Biënnale Amsterdam!

Hoe bijzonder gaat deze Biënnale worden? Wat wordt het festivalthema, welke bekende en onbekende grootheden komen naar Amsterdam? Welke orkesten en ensembles zijn er en wat gaan ze spelen? Wat zijn de special acts en de nieuwe initiatieven?

De Sneak Preview op 10 NOVEMBER gaat er veel van verklappen.

Winnaar Koningin Elisabethwedstrijd naar Cello Biënnale 2018

Winnaar Koningin Elisabethwedstrijd naar Cello Biënnale 2018

28-08-2017 Voor het eerst was de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd een celloconcours. Ruim 200 inschrijvingen uit de hele wereld, 70 geselecteerde deelnemers en 12 finalisten die allemaal een celloconcert naar keuze uitvoerden. 'De Wedstrijd’ werd gewonnen door de Fransman Victor Julien-Laferrière (27). 
Victor komt naar de Cello Biënnale om op 19 oktober 2018 met het Nederlands Philharmonisch Orkest het concert der concerten te spelen, het celloconcert van Dvořák
Nog weer een pareltje

Nog weer een pareltje

26-08-2017 De gebroeders Henk en Jan-Bastiaan Neven lieten samen met pianist Thomas Beijer tijdens de afgelopen Cello Biënnale dit heerlijke wiegenlied van Michail Glinka horen.

Hello Cello heeft succes!

Hello Cello heeft succes!

01-06-2017 Hello Cello is het educatieve programma van de Cello Biënnale. Hello Cello promoot klassieke muziek en de cello op onder andere basisscholen. Het project De Bestorming is daarvan een belangrijk onderdeel. Voorafgaand aan het festival worden in Amsterdam basisscholen ‘bestormd’ door de acht cellisten van Cello8ctet Amsterdam. Een dag lang staat de hele school in het teken van de cello en tijdens de Biënnale komen de kinderen vervolgens naar het Muziekgebouw om een concert van het Cello8ctet mee te maken.
In 2016 werd onder andere basisschool De Regenboog bestormd en dat blijkt groot effect te hebben gehad.
Nieuwe video

Nieuwe video

29-05-2017 Tijdens de afgelopen Biënnale is er veel beeld en geluid vastgelegd. Bekijk en beluister nu de video van het Agnus Dei uit het Requiem van Gabriel Fauré, in een bewerking van Jacobus den Herder voor koor (Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss) en 10 cellisten, vlnr. Nicolas Altstaedt, Larissa Groeneveld, Martti Rousi, Timora Rosler, Bruno Philippe, Aurélien Pascal, Jeroen den Herder Jelena Očić, Monika Leskovar en Gregor Horsch.

Tweede druk 'Vier Variaties voor cello'

Tweede druk 'Vier Variaties voor cello'

25-05-2017 Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke schreven op verzoek van de Cello Biënnale ieder een verhaal rondom de cello, verzameld in de bundelVier variaties voor cello. De eerste druk is uitverkocht en inmiddels is er een tweede druk verschenen. De bundel is te verkrijgen bij de betere boekenwinkel en online via Bol.com (bestel hier).

 100CELLOS

100CELLOS

22-05-2017 Op 5, 6 en 7 mei was de Italiaanse stad Lucca even de cellohoofdstad van Italië. Het festival 100CELLOS van cello-fenomeen Giovanni Sollima had de ommuurde stad veroverd: drie dagen lang zorgde het Sollima-circus voor concerten in kerken en kloosters en voor vrolijke flashmobs op straten en pleinen. Maarten Mostert en Johan Dorrestein van de Cello Biënnale waren erbij want Giovanni Sollima – ongetwijfeld de meest energieke cellist ooit – gaat op de komende Biënnale een belangrijke rol spelen en dan ongetwijfeld voor veel opwinding zorgen.
Residentie Orkest en Alexander Rudin

Residentie Orkest en Alexander Rudin

01-05-2017 Begeleid door het Residentie Orkest speelde de Russische cellist Alexander Rudin het tweede celloconcert van Dmitri Sjostakovitsj. Kijk hier naar het tweede en derde deel.

Start in Splendor: No Tomorrow

Start in Splendor: No Tomorrow

30-04-2017

Celliste Lidy Blijdorp presenteerde op 29 april een concert over de verschillende sferen van de nacht. Samen met Splendors cimbaalvirtuoos Vasile Nedea, de veelzijdige Franse pianist-componist Julien Brocal en meesterverteller Bram van der Vlugt verkende Lidy de nachtelijke helft van het bestaan. Een avond over intimiteit en vervreemding, over luidruchtig feesten na zonsondergang, maar ook over de verhelderende werking van diepe duisternis. Met introverte nocturnes van Chopin en Debussy, uitbundige zigeunerdansen, en de prachtige verhalen van Toon Tellegen.

Lidy mocht deze avond vormgeven n.a.v. de Start in Splendor Prijs die mede mogelijk werd gemaakt door de Anner Bijlsma Award.


Koningin Elisabethwedstrijd 2017 is een celloconcours

Koningin Elisabethwedstrijd 2017 is een celloconcours

16-04-2017 Het misschien wel beroemdste concours ter wereld kende tot nu toe drie categorieën: viool, piano en zang. Daar is nu een vierde categorie bijgekomen: cello. De Koningin Elisabethwedstrijd van 2017 (8 mei – 3 juni) is voor het eerst een celloconcours, dat in een vierjarig cyclus zal terugkomen.  
Veel juryleden (15) zijn oude bekenden van de Cello Biënnale, zoals Roel Dieltiens, David Geringas, Natalia Gutman, Frans Helmerson, Gary Hoffman, Anssi Karttunen, Mischa Maisky, Antonio Meneses, Truls Mørk, Jian Wang en Pieter Wispelwey. Maar ook enkele kandidaten waren al eerder te gast op de Cello Biënnale, zoals Anastasia Kobekina, Aurélien Pascal en Bruno Philippe.  
De winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 speelt als solist met het Nederlands Philharmonisch Orkest op de Cello Biënnale 2018. 
Maarten Mostert over Rostropovitsj

Maarten Mostert over Rostropovitsj

11-04-2017 Onlangs interviewde Floris Kortie Maarten Mostert over Rostropovitsj voor Podium Witteman Extra.
Bekijk het interview hier
Nomaden

Nomaden

30-03-2017 De wereldpremière van Joël Bons’ Nomaden, geschreven in opdracht van de Cello Biënnale Amsterdam voor cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble, werd zeer lovend ontvangen: “De trefzekerheid van Bons’ visioen en het fenomenale spel van de musici maken Nomaden tot een belevenis van de eerste orde.” (Frits van der Waa, De Volkskrant, 31 oktober 2016). Bekijk hier een fragment van het concert:

Aftermovie Cello Biënnale 2016

Aftermovie Cello Biënnale 2016

28-03-2017 Bekijk nu de officiële aftermovie van de Cello Biënnale 2016!
Biënnale TV

Biënnale TV

28-03-2017 De afgelopen Cello Biënnale is ook dit jaar weer vastgelegd in de dagverslagen Biënnale TV. Bekijk hier alle afleveringen.

De impressie staat online

De impressie staat online

02-03-2017 Als blijvend souvenir aan de Cello Biënnale 2016 hebben we een magazine gemaakt met verslagen, foto’s, achtergrondinformatie, publiekscijfers en een greep uit de internationale pers.
De Impressie 2016 staat nu online en kun je hier doorbladeren.

Weer nieuwe video’s

Weer nieuwe video’s

02-03-2017 Beluister en bekijk In Paradisum en Het lied van de vogels.
In Paradisum van de Letse componist Eriks Ešenvalds was een hoogtepunt in het programma Hemels Vuur. Het wordt uitgevoerd door Nicolas Altstaedt, altvioliste Saeko Oguma en Cappella Amsterdam onder leiding van Daniël Reuss.

Anastasia Feruleva speelt voor de Casalskring

Anastasia Feruleva speelt voor de Casalskring

02-03-2017

De tweede prijswinnaar van het Nationaal Cello Concours 2016 Anastasia Feruleva gaf samen met pianist Frank van de Laar een besloten concert in het intieme Apollo First Theater in Amsterdam voor de leden van de Casalskring. Voor het mogelijk maken van de Cello Biënnale is de financiële hulp van fans ongelofelijk belangrijk. In de Casalskring komen mensen bij elkaar die de Biënnale meerjarig ondersteunen met een gift van 1000 euro of meer per jaar.

Wil je meer weten over de Casalskring en de speciale evenementen, stuur dan even een mailtje naar michael.neuburger@cellobiennale.nl
 
From Russia with Love - Licence to thrill

From Russia with Love - Licence to thrill

02-03-2017 Steeds meer musici proberen hun projecten te realiseren met crowdfunding.
Cellist Jan Bastiaan Neven en bariton Henk Neven gaven tijdens de Biënnale een prachtige uitvoering van liederen van Glinka, Borodin en Tsjaikovski. Nu willen de broers samen met pianist Hans Eijsackers deze liederen op cd zetten: From Russia with Love - Licence to thrill.
Dat wordt natuurlijk een schitterende cd. Wil je bij dit project betrokken zijn en helpen het te financieren? Ga dan naar voordekunst.nl!
Cello8ctet Amsterdam speelt Fauré Reqiuem in de Westerkerk (Amsterdam)

Cello8ctet Amsterdam speelt Fauré Reqiuem in de Westerkerk (Amsterdam)

02-03-2017 Tijdens de Cello Biënnale Amsterdam 2016 werd met groot succes het Requiem van Fauré uitgevoerd in een bewerking van Jacobus den Herder voor tien Biënnale cellisten en Cappella Amsterdam. Jacobus maakte een aanpassing voor acht cello’s voor Cello8ctet Amsterdam die het Requiem op 19 maart tweemaal (om 15.00u en 20.15u) zal uitvoeren met het VU-Kamerkoor, onder leiding van Krista Audere. Solisten zijn Johannette Zomer (sopraan) en Jonathon Adams (bariton).
In de voorverkoop zijn de kaarten €20,- per stuk. Vanaf 5 maart kosten de kaarten €30,-.
Pablo Casals - Song of the Birds

Pablo Casals - Song of the Birds

02-02-2017 Tijdens het slotconcert van de Cello Biënnale 2016, Cello Coupé, speelde Julian Steckel 'Song of the Birds' van Pablo Casals, begeleid door Anton Spronk, Timora Rosler, Jelena Očić, Alexander Warenberg, Larissa Groeneveld en Jeroen den Herder. Luister hier naar de opname:

Nominatie Nicolas Altstaedt BBC Music Magazine Awards

Nominatie Nicolas Altstaedt BBC Music Magazine Awards

02-02-2017

Het nieuwe album van Nicolas Altstaedt, CPE Bach Cello Concertos, is genomineerd voor de BBC Music Magazine Awards in de categorie "Concerto Award". U kunt hier uw stem uitbrengen.

Winnaars NCC toeren door NL

Winnaars NCC toeren door NL

02-02-2017 De winnaars van het Nationaal Cello Concours 2016 zullen de komende maanden door het hele land optreden: 

Anastasia Feruleva in de Noorderkerk

Anastasia Feruleva in de Noorderkerk

01-02-2017

Afgelopen zaterdag speelde Anastasia Feruleva, winnaar van de Tweede Prijs en Prijs voor de beste vertolking van de opdrachtscompositie, in de serie Noorderkerkconcerten.

Luister naar Anastasia in het eerste deel van het eerste celloconcert van Dmitri Sjostakovitsj tijdens de finale van het Nationaal Cello Concours 2016.

Reapproaching Bach

Reapproaching Bach

21-01-2017 Heather Ware en Jacob Koranyi ontmoetten elkaar tijdens de Cello Biënnale 2012 bij de productie 'Snow in June' van LeineRoebana met muziek van Tan Dun. Volgende week, 28 en 29 januari, zullen zij als onderdeel van het CaDance Festival hun duet Reapproaching Bach uitvoeren.
Fantasía para Violonchelo y Flamenco

Fantasía para Violonchelo y Flamenco

19-01-2017 Deze co-productie met de Flamenco Biennale rond flamencozangeres Rocío Marquez en de cellisten Kian Soltani en Ella van Poucke was een enorm succes. Kijk hier naar het fenomenaal opgebouwde spectaculaire slotnummer.

Impressie

Impressie

19-01-2017 De Cello Biënnale 2016 is zeer uitgebreid gedocumenteerd. Er liepen vijf fotografen rond, onze eigen Biënnale TV maakte dagelijks videoreportages en van veel concerten werd het geluid en beeld vastgelegd. We delen dat zoveel mogelijk met u. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Impressie, een magazine, een DVD en een online terugblik op het festival met de resultaten van het publieksonderzoek, feiten, foto’s en video’s.
Op 13 februari staat alles online en hebben degenen onder u die de enquête hebben ingevuld de dvd in huis.
 
Die 12 Berliner Cellisten

Die 12 Berliner Cellisten

18-01-2017 Beluister en bekijk Die 12 Cellisten der Berliner Philharmoniker in Whatever lies ahead van Chiel Meijering, met het indrukwekkende eerste deel And there will be piece, geschreven naar aanleiding van de bombardementen op Syrische burgers, en het daaropvolgende virtuoos rockende Live Hack.
Laatste kans!

Laatste kans!

12-01-2017

Morgen vrijdag 13 januari opent de zesde Flamenco Biënnale 2017 in de Doelen in Rotterdam met Fantasia para Violonchelo y Flamenco. Heeft u dat gemist tijdens de Cello Biënnale? Er zijn nu nog drie uitvoeringen tijdens de Flamenco Biënnale (13-29 januari). Mis het niet, er zijn nog kaarten!


Vrijdag 13 januari Rotterdam (klik hier voor kaarten)
zaterdag 14 januari Eindhoven Muziekgebouw (klik hier voor kaarten)
zondag 29 januari Amsterdam Muziekgebouw (met Maya Fridman)
(klik hier voor kaarten)
2017 wordt mooi!

2017 wordt mooi!

01-01-2017 De Cello Biënnale wenst u een nieuw jaar met veel prachtige muzikale ervaringen toe.
Wat er ook gebeurt in de wereld, van muziek worden we altijd gelukkiger.
Weliswaar geen Cello Biënnale dit jaar, maar de laureaten van het Nationaal Cello Concours zijn overal te horen, in november is er alweer de vooruitblik op de Biënnale van 2018 en we gaan u regelmatig mooie opnamen sturen van het afgelopen festival.
Volledige voortelling De Meester en Margarita nu online

Volledige voortelling De Meester en Margarita nu online

28-12-2016 Bekijk nu de volledige registratie van de nieuwe theaterproductie De Meester en Margarita die tijdens de afgelopen Biënnale in première ging. Studenten van het Creative Performance Lab (masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam) en cellisten Maya Fridman en Kian Soltani maakten onder leiding van regisseur Dagmar Slagmolen deze goed gelukte muziektheatervoorstelling geïnspireerd op het gelijknamige boek van Michail Boelgakov.
Gaat u er goed voor zitten, want de hele voorstelling duur circa 1 uur!
Spaanse passie om op te warmen in de koude kerstperiode

Spaanse passie om op te warmen in de koude kerstperiode

20-12-2016 Alhoewel gisteren de kortste dag van het jaar was en de dagen nu weer langzaam langer worden, laat de zon zich nog niet van zijn warmste kant zien. Heeft u behoefte aan wat warmbloedig en meeslepend Spaans temperament? Kijkt u dan naar een fragment uit het Biënnaleconcert Fantasía para Violonchelo y Flamenco: het derde deel van de suite voor solocello van de Catalaanse cellist en componist Gaspar Cassadó, gespeeld door Kian Soltani en met dans van Leonor Léal.
Smaakt dit naar meer en wilt u het live meemaken? Klik dan hier voor meer informatie over en kaarten voor de 3 laatste concerten van deze coproductie van de Flamenco Biënnale Nederland en de Cello Biënnale Amsterdam.
Maya Fridman: muzikale duizendpoot

Maya Fridman: muzikale duizendpoot

08-12-2016 De Russische celliste Maya Fridman neemt op 29 januari de plek van Kian Soltani over tijdens de laatste uitvoering van Fantasía para Violonchelo y Flamenco.
Maya Fridman is een ware muzikale duizendpoot: ze speelt klassiek repertoire, nieuwe muziek, pop, folk, rock en flamenco, maar ze is ook een actrice en heeft een bijzondere stem.

Tijdens de Cello Biënnale 2016 speelde Maya Fridman de hoofdrol in de succesvolle muziektheaterproductie De Meester en Margarita die onder regie van Dagmar Slagmolen en samen met studenten van het Creative Performance Lab van het Conservatorium van Amsterdam speciaal werd gemaakt voor deze Biënnale.
Binnenkort kunt u de gehele videoregistratie van deze voorstelling op onze website en Facebook vinden.
Klik hieronder op het filmpje alvast een fragment te bekijken. 
Flamencoconcert gemist? Binnenkort nog drie uitvoeringen!

Flamencoconcert gemist? Binnenkort nog drie uitvoeringen!

08-12-2016 Een van de hoogtepunten en een van de eerst uitverkochte concerten van de zesde Cello Biënnale was Fantasía para Violonchelo y Flamenco, een coproductie met Flamenco Biënnale Nederland. Rising stars Kian Soltani en Ella van Poucke (cello), de kemençe speler Derya Türkan en flamencosterren Rocío Márquez (zang), Efrén López (rebab, gitaar, ud, draailier), Agustin Diassera (percussi) en Leonor Leal (dans) brachten de zaal in grote vervoering met een ongehoorde muzikale fantasie. Rondom de klassieke Suite voor cellosolo van de Catalaanse cellist Gaspar Cassadó (1897-1966) vertelden de musici een nieuw muzikaal verhaal met elementen van flamenco en Oosterse, Sefardische en klassieke muziek.
Heeft u dit concert gemist of wilt u het concert nogmaals meemaken?
Koop dan nu kaarten voor één van de drie uitvoeringen tijdens de komende Flamenco Biënnale in januari 2017.

Klik hier om de trailer te bekijken en voor de speeldata van Fantasía para Violonchelo y Flamenco.
Recordaantal bezoekers!

Recordaantal bezoekers!

01-12-2016 Met een gemiddelde zaalbezetting van 92% trok de zesde editie van de Cello biënnale Amsterdam een recordaantal bezoekers. In totaal kwamen er tussen 20 en 29 oktober 29.118 bezoekers naar het Muziekgebouw en het Bimhuis. Dat is nog weer meer dan in 2014. Er werden 24.228 kaarten verkocht en nog eens 4890 bezoekers bezochten de gratis programmaonderdelen.
Op de evenementen voorafgaand aan de Cello Biënnale, zoals het Cello&Film festival in EYE, de presentatie van de verhalenbundel Vier variaties voor Cello in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Hello Cello dagen in Eindhoven, Amstelveen, Den Haag en Zwolle en het educatieproject De Bestorming op diverse basisscholen in Amsterdam, kwamen ruim 3300 bezoekers af.
Zondagochtendconcert Alexander Warenberg & Yang Yang Cai

Zondagochtendconcert Alexander Warenberg & Yang Yang Cai

20-11-2016 Afgelopen zondag gaven Alexander Warenberg, de eersteprijswinnaar van het Nationaal Cello Concours 2016, en de getalenteerde pianiste Yang Yang Cai een gevarieerd zondagochtendconcert in Theater de Veste. Het duo gaf een uitmuntend concert en liet de bijna uitverkochte zaal de buiten woedende herfststorm even vergeten. 
Alexander Warenberg speelt in Het Koninklijk Concertgebouw

Alexander Warenberg speelt in Het Koninklijk Concertgebouw

02-11-2016 Naar aanleiding van het winnen van de eerste prijs tijdens het Nationaal Cello Concours 2016 speelde Alexander Warenberg afgelopen woensdag met groot succes een lunchconcert in Het Koninklijk Concertgebouw voor een uitverkochte Kleine Zaal!
Wat fijn dat u er was!

Wat fijn dat u er was!

30-10-2016

Na tien prachtige dagen kwam er aan het grote Cellofeest een einde. Het mooiste instrument op aarde klonk uit alle hoeken en gaten van het Muziekgebouw aan ’t IJ. Zowel bezoekers als pers spraken lovend over deze sfeervolle, zesde editie. 

Met het Cello&Film Festival in Filminstituut EYE, de bundelpresentatie van Vier variaties voor cello in de OBA, de educatieve projecten zoals de Hello Cello Dagen in Zwolle, Eindhoven, Den Haag en Amstelveen en De Bestorming op diverse basisscholen in Amsterdam had de Biënnale succesvolle opmaten naar het festival toe.

Twaalf wereldpremières, cellisten uit alle windstreken en zoveel verschillende muziekstijlen in tien dagen. Het is onmogelijk om één hoogtepunt te noemen. Wat ons betreft had deze editie eindeloos mogen duren. En wie had ooit durven dromen dat we het record aantal bezoekers van Cello Biënnale editie 2014 zouden overtreffen!

Alexander Warenberg wint het Nationaal Cello Concours 2016!!

Alexander Warenberg wint het Nationaal Cello Concours 2016!!

29-10-2016

Alexander Warenberg wint de Eerste prijs van het Nationaal Cello Concours 2016. De jury spreekt van een buitengewoon talent, vol energie, gepassioneerd, heeft alles in zijn spel onder controle, heeft een prachtige klank en is zeer muzikaal. Alexander nam eveneens de Publieksprijs in ontvangst.

Anastasia Feruleva kreeg de Tweede prijs en de Prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie. 

De Derde prijswinnaar is Jobine Siekman.

Kalle de Bie ontving de Start in Splendor Prijs en de Aanmoedigingsprijs.

Sena stelt nieuwe prijs ter beschikking

Sena stelt nieuwe prijs ter beschikking

29-10-2016 Bij de Finale van het Nationaal Cello Concours heeft Sena een nieuwe prijs ter beschikking gesteld die is toegekend aan Eerste prijswinnaar Alexander Warenberg. De Sena Cello cd Prijs is een nieuwe prijs die de winnaars van het Nationaal Cello Concours in staat stelt een (debuut-)cd te maken. 
Biennale TV 2016 - Aflevering 8

Biennale TV 2016 - Aflevering 8

28-10-2016 Biënnale TV is het dagelijkse verslag van Cello Biënnale Amsterdam 2016. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel.

De Biënnale Cello is klaar

De Biënnale Cello is klaar

27-10-2016 De afgelopen jaren gezamenlijk gebouwd op drie Biënnales door de volgende op de festivalmarkt exposerende vioolbouwers: Gudrun Kremeier, Tanguy Fraval, Martina Have, Irmela Schlingen-Sipen, Ulrike Wiebel, Guust Francois, Bas Maas.


 
Biennale TV 2016 - Aflevering 7

Biennale TV 2016 - Aflevering 7

27-10-2016

Bekijk hier aflevering zeven van Biënnale TV

In deze aflevering: Interview met Anner Bijlsma en een impressie van zijn masterclass. Maximiliano Segura Sánchez aan het woord over zijn Lunchconcert met Capella Estense en een korte uitleg door Timora Rosler over het One Page Composition Project.

Gemaakt door Nander Cirkel en Beitske de Jong

Finalisten Nationaal Cello Concours zijn bekend

Finalisten Nationaal Cello Concours zijn bekend

26-10-2016 Finalisten van het Nationaal Cello Concours: Jobine Siekman, Anastasia Feruleva en Alexander Warenberg.
Biennale TV 2016 - Aflevering 6

Biennale TV 2016 - Aflevering 6

25-10-2016 Biënnale TV is het dagelijkse verslag van Cello Biënnale Amsterdam 2016. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel. Bekijk de derde aflevering van de Biënnale TV door op onderstaande afbeelding te klikken. Op 24 oktober zijn er prachtige foto's gemaakt. Klik hier om deze te bekijken op de Facebookpagina van de Cello Biënnale.
Deelnemers Tweede ronde Nationaal Cello Concours 

Deelnemers Tweede ronde Nationaal Cello Concours 

24-10-2016

Op dinsdag 25 oktober vanaf 10.30 zijn de zes deelnemers van de Tweede ronde te horen tijdens het Nationaal Cello Concours. Klik hier voor kaarten
 

Tijd Deelnemer
10.30 Melle de Vries
11.15 Felicia Hamza
12.00 Alexander Warenberg
12.45 pauze
13.30 Kalle de Bie
14.15 Anastasia Feruleva
15.00 Jobine Siekman
16.30 Bekendmaking Finalisten op Foyerdeck 1
 
Biennale TV 2016 - Aflevering 2

Biennale TV 2016 - Aflevering 2

23-10-2016 Bekijk de tweede aflevering van de Biënnale TV door op onderstaande afbeelding te klikken. 


Op 22 oktober zijn er ook prachtige foto's gemaakt. Klik hier om deze te bekijken op onze Facebookpagina.
Biënnale TV 2016 - aflevering 1

Biënnale TV 2016 - aflevering 1

22-10-2016 Bekijk de eerst aflevering van de Biënnale TV door op onderstaande afbeelding te klikken. 

We zijn los!

We zijn los!

21-10-2016

Minister Bussemaker bracht met haar openingsspeech de Cello Biënnale goed op gang. Met veel genoegen kondigde zij het grootste cellofeest ter wereld aan. Met de korte preview van BartolomeyBittmann ging het publiek helemaal los.

Het Openingsconcert werd geopend met de intrigerende wereldpremière van Componiste des Vaderlands, Mayke Nas! ‘Unraveled’ was zeer verrassend door de opstelling van de Biënnale Cello Band opgesteld voor op het podium, afgeschermd van Slagwerk Den Haag en het Nederlands Philharmonisch Orkest door een groot wit doek.

Na afloop van het concert zat de Cello Lounge vol chillende, tevreden bezoekers en tijdens het nachtconcert van BartolomeyBittmann in het Bimhuis vloog het dak eraf!

 

Fotoverslag - donderdag 20 oktober

Fotoverslag - donderdag 20 oktober

20-10-2016 Bekijk het fotoverslag van 20 oktober op de Facebook pagina van de Cello Biënnale. 

Klik hier om naar het fotoverslag te gaan. 
Nog één dag!

Nog één dag!

19-10-2016

De vlaggen wapperen, de technici trekken kabels en hangen licht in, de informatiebalie wordt getimmerd, de welkomstpakketten liggen klaar, de eerste musici zijn al gearriveerd en repetities zijn in volle gang. 

Het Muziekgebouw zindert, de zesde Cello Biënnale gaat bijna beginnen!
Donderdag 20 oktober 20.15 uur is de start met Instant Happiness, de nieuwe muziektheatervoorstelling van Cello8ctetAmsterdam en regisseur Dagmar Slagmolen. De voorstelling om 20.15 uur is uitverkocht, maar voor de extra voorstelling om 22.00 uur zijn nog kaarten.


 
Mayke Nas: Componiste des Vaderlands 2016

Mayke Nas: Componiste des Vaderlands 2016

14-10-2016

Unraveled voor vier cellisten en vier slagwerkers komt vers van de pers van de nieuwe Componiste des Vaderlands, Mayke Nas.Tijdens het openingsconcert zal haar première werk klinken, uitgevoerd door de Biënnale Cello Band en Slagwerk Den Haag.
 

“Het stuk zal gaan over het dagelijkse gevecht met de groeiende berg info die je via internet dagelijks over je heen krijgt. Het idee is om te spelen met dat lawaai, ik noem het lawaai, door het tegenover de stilte te plaatsen.”  -Nas-
 

Klik hier om naar het interview in NRC met Mayke Nas te gaan, geschreven door Mischa Spel 

Preview: Cappella Estense

Preview: Cappella Estense

10-10-2016 Klik op onderstaande video om de preview van het lunchconcert van Cappella Estense te bekijken.

De Cello Lounge!

De Cello Lounge!

10-10-2016 Zeven avonden vanaf 22.45 uur gratis toegang tot de Cello Lounge. Bestel een drankje, plof in een zitzak, droom lekker weg of zit op het puntje van je stoel!

Speciale aflevering Biënnale TV: 'Vier variaties voor cello'

Speciale aflevering Biënnale TV: 'Vier variaties voor cello'

07-10-2016 Op 30 september werd voor een volle zaal in de OBA ‘Vier variaties voor cello’ gepresenteerd. Vier beroemde schrijvers en vier jonge cello talenten zorgden voor schoonheid, verrassing en humor. De stemmen van Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeiffer en Annelies Verbeke maakten hun verhalen nog fraaier. Bekijk hieronder de speciale aflevering van de Biënnale TV:Cellisten Lidy Blijdorp, Simon Velthuis, Emma Kroon en Maximiliano Segura Sánchez zorgden voor een mooie combinatie van muziek en literatuur.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan fan van de Cello Biënnale van het eerste uur en voorzitter van de Raad van toezicht van de OBA, Job Cohen.
De bundel celloverhalen is er!

De bundel celloverhalen is er!

02-10-2016

Prachtige avond met cello en literatuur in de OBA.

Op 30 september werd voor een volle zaal in de OBA ‘Vier variaties voor cello’ gepresenteerd. Vier beroemde schrijvers en vier jonge cello talenten zorgden voor schoonheid, verrassing en humor. De stemmen van Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeiffer en Annelies Verbeke maakten hun verhalen nog fraaier.

Cellisten Lidy Blijdorp, Simon Velthuis, Emma Kroon en Maximiliano Segura Sánchez zorgden voor een mooie combinatie van muziek en literatuur.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan fan van de Cello Biënnale van het eerste uur en voorzitter van de Raad van toezicht van de OBA, Job Cohen.

‘Vier variaties voor cello’ ligt in de boekhandel en is te koop tijdens de Cello Biënnale vanaf 20 oktober.

Boekpresentatie: Vier variaties voor cello

Boekpresentatie: Vier variaties voor cello

28-09-2016

Is het de vorm? De klank? De cello spreekt tot de verbeelding.

Op 30 september wordt de bundel 'Vier variaties voor cello' gepresenteerd in de OBA, door de schrijvers Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke, o.l.v. Mirjam van Hengel. Job Cohen zal de eerste verhalenbundel 'Vier variaties voor cello' in ontvangst nemen.

30 september 2016, 20.00 uur
OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam 
TOEGANG GRATIS
Reserveren via: oba.nl/activiteit.cello.html

Klik op lees meer voor meer informatie.

Cello&Film - Speciale editie Biënnale TV

Cello&Film - Speciale editie Biënnale TV

28-09-2016

Tijdens de tweede editie van Cello & Film in Filminstituut EYE is een speciale aflevering gemaakt door het team van Biënnale TV. 

Bent u benieuwd wat u tijdens het concert 'De Meester en Margarita' kunt verwachten? Bekijk dan de preview van het concert in deze aflevering! 
Er zijn nog kaarten beschikbaar voor De Meester en Margarita klik hier voor meer concertinformatie. 
Nationaal Cello Concours: volgorde deelnemers ronde 1

Nationaal Cello Concours: volgorde deelnemers ronde 1

19-09-2016

De volgorde van de deelnemers van het Nationaal Cello Concours is bekend!

Instant Happiness uitverkocht! Extra voorstelling om 22.00 uur

Instant Happiness uitverkocht! Extra voorstelling om 22.00 uur

07-09-2016 De muziektheatervoorstelling Instant Happiness van Via Berlin en Cello8ctet Amsterdam op donderdag 20 oktober 20.15 uur is uitverkocht!

In overleg met Cello8ctet Amsterdam, regisseur Dagmar Slagmolen en Muziekgebouw aan 't IJ komt er een extra tweede voorstelling op dezelfde avond om 22.00 uur. Voor meer info en kaarten bestellen: klik hier!
Cello Biënnale en Filminstituut EYE presenteren Cello & Film

Cello Biënnale en Filminstituut EYE presenteren Cello & Film

06-09-2016

Als opmaat voor de zesde Cello Biënnale presenteren de Cello Biënnale Amsterdam en EYE samen het muzikale mini filmfestival Cello & Film. Van 18 t/m 25 september vertoont EYE o.a. stille films begeleid door live cellomuziek met als hoogtepunt een nieuwe soundtrack van 2,5 uur voor de futuristische klassieker Metropolis (1927) van Fritz Lang. Componist Pieter Smithuijsen schreef een soundtrack voor acht cello’s, pianotracks en bioscooporgel.

Cello & Film, 18 t/m 25 oktober in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam
Klik hier voor info & tickets.

Vier schrijvers over de cello: Vier variaties voor cello verschijnt eind september

Vier schrijvers over de cello: Vier variaties voor cello verschijnt eind september

01-09-2016

De Cello Biënnale Amsterdam heeft Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke gevraagd een verhaal te schrijven rondom de cello. Het resultaat, Vier variaties voor cello, is een prachtige en unieke verhalenbundel die op 30 september bij uitgeverij Podium verschijnt.
 

Presentatie OBA 30 september

Vier variaties voor cello wordt op 30 september om 20:00 uur feestelijk gepresenteerd in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Een avond waarop de vier schrijvers voorlezen, en begeleid worden door vier cellisten die ieder een stuk spelen dat aansluit bij het verhaal. De avond wordt gepresenteerd door Mirjam van Hengel. Klik hier voor meer informatie en klik op "lees meer" voor informatie over de presentaties van de schrijvers in boekhandels in Heemstede, Den Haag, Utrecht en Maastricht!

Cello Biënnale Amsterdam op de UITmarkt 2016!

Cello Biënnale Amsterdam op de UITmarkt 2016!

29-08-2016

Bekijk nu het fotoverslag van de Cello Biënnale Amsterdam op de UITmarkt 2016: klik hier!

Cello is in the air!

Cello is in the air!

25-08-2016 Het hangt in de lucht. Nog een kleine twee maanden en dan barst de zesde Cello Biënnale los! Dat is nu en de komende weken al goed te merken. De Cello Biënnale staat op de Uitmarkt, in EYE met Cello & Film, in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) met de nieuwe verhalenbundel Vier variaties voor cello, op scholen in Amsterdam Zuid-Oost met De Bestorming en in Zwolle, Eindhoven, Den Haag en Amstelveen met de Hello Cello Dagen rondom het Hello Cello Orkest. Overal worden producties in elkaar gezet en programma’s gerepeteerd. Zoals het programma Fantasia para Violonchelo y Flamenco, een coproductie met de Flamenco Biënnale, waarvoor flamencozangeres Rocio Marquez afgelopen zondag naar Amsterdam vloog voor de eerste repetities met percussionist Agustin Diassera, udspeler Efrén López en de cellisten Maya Fridman en Maximiliano Segura Sánchez.

Klik hier om de eerste beelden te zien van de repetitie voor het Flamencoproject.
Amsterdam is blij met de Cello Biënnale!

Amsterdam is blij met de Cello Biënnale!

02-08-2016 Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, dat de meerjarige kunstsubsidies verdeelt in Amsterdam, oordeelt zeer positief over de Cello Biënnale en geeft een extra steuntje in de rug bij de organisatie van de Biënnales van 2018 en 2020. Ook het Fonds Podiumkunsten (FPK) is net als vier jaar geleden positief over de Cello Biënnale maar geeft helaas opnieuw geen meerjarige ondersteuning vanwege -opnieuw- gebrek aan budget. Van de 34 positief beoordeelde festivals ontvangen slechts 12 festivals meerjarige subsidie van het FPK.
 
Podiumkunstenfestivals vallen opnieuw buiten de boot

Podiumkunstenfestivals vallen opnieuw buiten de boot

02-08-2016 Op 2 augustus zijn de subsidiebesluiten voor de meerjarige festivalregeling van het Fonds Podiumkunsten bekend gemaakt. Voor enkelen goed nieuws, voor velen een teleurstelling.

Er was een uiterst klein budget van 2,1 miljoen beschikbaar voor bijna alle Nederlandse podiumkunstenfestivals. Het budget werd maar liefst 4x overvraagd. Van de 34 positief beoordeelde festival-aanvragen (in totaal vroegen 54 festivals aan), kunnen naar nu blijkt slechts 12 festivals en concoursen rekenen op financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten. Daarmee valt bijna twee-derde (65%) van de positief beoordeelde aanvragers opnieuw buiten de boot. Dit ondanks een goede beoordeling en vaak ook een geweldige (inter)nationale staat van dienst. De landelijke podiumkunstenfestivals zitten in zwaar weer. Ze staan centraal in (inter)nationale en lokale culturele infrastructuren, maar staan aan de zijlijn als het gaat om cultuurbeleid en budgetverdeling. Dat moét anders.

Samen met meer dan 35 festivals van Groningen tot Middelburg werken wij informeel samen voor de verbetering van de positie van de podiumkunstenfestivals. Wij hopen dat de Tweede Kamer met Prinsjesdag besluit structureel extra geld beschikbaar te stellen voor cultuur en voor de podiumkunstenfestivals. Een structurele budgetverhoging van 2,5 miljoen in de jaren 2017 - 2020 is broodnodig.

De Verenigde Podiumkunstenfestivals
Cellisten Cello Lounge bekend

Cellisten Cello Lounge bekend

25-07-2016

DJ’s, VJ’s en loungemuziek in vele smaken. Met een drankje in de hand genieten van diverse artiesten na afloop van de avondconcerten. Een vrolijke ontmoetingsplek voor iedereen.

Vrijdag 21 oktober, 22:45 - Karel Bredenhorst, Zouthaven
Zaterdag 22 oktober, 22:45 - Harald Austbø, Zouthaven
Zondag 23 oktober, 22:45 - Red Limo String Quartet, Zouthaven
Maandag 24 oktober, 22:45 - Jörg Brinkmann, Entreehal (Cello Lounge XL)
Dinsdag 25 oktober, 22:45 - Maarten Vos, Entreehal (Cello Lounge XL)
Woensdag 26 oktober, 22:45 - Katharina Gross Arnold Marinissen, Entreehal (Cello Lounge XL)
Donderdag 27 oktober, 22:45 - Amber Docters van Leeuwen, Entreehal (Cello Lounge XL)

Save the dates!

Save the dates!

13-07-2016

Het is zomer! Heerlijk op vakantie! En bij terugkomst staat er een prachtig voorprogramma van de Cello Biënnale op stapel.

Noteer alvast Cello&Film Festival in Eye, de presentatie van Vier variaties voor cello in de OBA en de Hello Cello Dagen in Eindhoven, Zwolle, Den Haag en Amstelveen.

 
Kandidaten voor het Nationaal Cello Concours

Kandidaten voor het Nationaal Cello Concours

05-07-2016

De kandidaten voor het Nationaal Cello Concours zijn bekend:

Kalle de Bie
Dominique Bos
Patrick Karten
Alexander Warenberg
Melle de Vries
Irene Enzlin
Carlos Nicolás
David Poskin
Begonia Chan
Felicia Hamza
Iedje van Wees
Jobine Siekman
Anastasia Feruleva
Camillo Cabassi

De kandidaten kunt u beluisteren tijdens de drie rondes:
Eerste ronde: vrijdag 21 oktober 2016 
Eerste ronde vervolg: zaterdag 22 oktober 2016
Tweede ronde: woensdag 25 oktober 2016
Finale: vrijdag 28 oktober 2016 (laatste kaarten!)

 Het gaat hard met de kaartverkoop

Het gaat hard met de kaartverkoop

29-06-2016 Het concert van Die 12 Cellisten der Berliner Philharmoniker is uitverkocht en voor sommige concerten zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar. Maar als u uw kaarten nu bestelt, kunt u voor de meeste concerten nog kaartjes bemachtigen.   

Ga hier naar het volledige programma

Bekijk hieronder de festivaltrailer

 
Instant Happiness: Kunst om je wakker te schudden

Instant Happiness: Kunst om je wakker te schudden

23-06-2016

In duidelijke beelden ontwikkelde Dagmar Slagmolen van Via Berlin in samenwerking met Cello8ctet Amsterdam ‘Instant Happiness’, een idealistische voorstelling over hebzucht en consumentisme. Een beeldende muziekvoorstelling over de kledingindustrie, gecomponeerd door Jan Kuijken.

Slagmolen: “Ik denk dat het ons geen goed doet, als we ons niets aantrekken van de omstandigheden waaronder onze kleding wordt gemaakt. We betalen structureel te weinig.
De Cello Biënnale was aanwezig bij de première op Terschelling, op het Oerol Festival.


Via Berlin heeft een grote naam opgebouwd met maatschappelijk relevant theater. Naast bijvoorbeeld de lobby en projecten van non-profit organisaties speelt kunst een eigen rol in het aanjagen van maatschappelijke verandering. Juist door te laten horen, zien en voelen. ‘Instant Happiness’ maakt de naam meer dan waar!

Het Cello8ctetAmsterdam heeft de muziek van Instant Happiness van de Vlaamse componist Jan Kuijken al op cd gezet. De Cello Biënnale verloot 10 cd’s onder degenen die voor 1 augustus kaarten hebben besteld voor de voorstelling op 20 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

De Meester en Margarita: Onderscheiding voor onze Margarita

De Meester en Margarita: Onderscheiding voor onze Margarita

14-06-2016 De jonge Russische cellliste Maya Fridman sloot haar masterstudie aan het conservatorium af met een indrukwekkend en buitengewoon origineel geprogrammeerd recital waarvoor zij unaniem 'excellent cum laude' scoorde.
Spannend van begin tot eind, zeer bijzonder en op hoog niveau!
Tijdens de Cello Biënnale speelt zij in de geraffineerde en verleidelijke voorstelling De Meester en Margarita.
 
Succesvolle Mini Cello Biënnale

Succesvolle Mini Cello Biënnale

02-06-2016 Op Zaterdag 21 mei was het zover, de Mini Cello Biënnale vond plaats in het Concertgemaal aan de overkant van het IJ in Amsterdam Noord. Niet alleen het middag- en avondconcert waren succesvol maar ook het diner werd druk bezocht. 

Heeft u de Mini Biënnale gemist of wilt u nog even nagenieten van de goede sfeer? Hieronder staat een kort sfeerverslag met foto's van de Mini Cello Biënnale.
Mini Cello Biënnale

Mini Cello Biënnale

19-05-2016 Kunt u niet wachten tot de Cello Biënnale in oktober van start gaat? Op zaterdag 21 mei vind de Mini Cello Biënnale plaats in het Concertgemaal.

Het concert van de Cello Company tijdens de Mini Cello Biënnale op zaterdag 21 mei is al UITVERKOCHT!
Gelukkig zijn er nog plaatsen voor het prachtige Italiaanse middagconcert met de Spaanse cellist Maximiliano Segura Sánchez en zijn ensemble Cappella Estense.

Kaarten kunt u bestellen via www.concergemaal.nl
Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Jan Willem Loot

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Jan Willem Loot

19-05-2016

Jan Willem Loot is de voorzitter van de jury van het Nationaal Cello Concours. Hij was algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouw Orkest tot December 2008. Loot studeerde Rechten aan de Universitiet van Groningen en vervolgens cello bij René van Ast en Bertus van Lier. Hij was directeur van het Overiissels Philharmonisch Orkest en van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Na zijn pensioenering in 2008 werd benoemd als artistiek directeur bij het Orchestre National de France. Jan Willem Loot is tevens lid van het bestuur van het Bimhuis en was voorzitter van de jury van het Nationaal Cello Concours in 2010, 2012 en 2014

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Raphaël Pidoux

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Raphaël Pidoux

12-05-2016

Raphaël Pidoux leerde cellospelen van zijn vader. Toen hij 17 was werd hij toegelaten tot het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs waar hij bij Philippe Muller, Jean-Claude Pennetier en Christophe Coin studeerde. Later vervolgde hij zijn studie bij Janos Starker in Bloomington (V.S.). 

Naast zijn internationale carrière met het Trio Wanderer speelt Raphaël Pidoux veelvuldig met het Mosaïques Quartet en treed hij op als solist met Les Siècles en het Orkest van de Opera van Rouen. Hij doceert cello aan het Conservatoire à Rayonnement Régional van Parijs en zal dit jaar deel uitmaken van de jury van het Nationaal Cello Concours 2016.

Ontmoet de jury van de het Nationaal Cello Concours: Julian Steckel

Ontmoet de jury van de het Nationaal Cello Concours: Julian Steckel

07-05-2016

Julian Steckel studeerde bij Gustav Rivinius, Boris Pergamenschikow, Heinrich Schiff en Antje Weithaas. 

Gedurende zijn carrière won Steckel verscheidene prijzen bij onder anderen het ARD Muziek Concours in Munchen, Rostropovich Concours te Parijs en het International Pablo Casals Concours in Kronberg. De afgelopen jaren werkte Steckel  samen met vooraanstaande orkesten en dirigenten. In Nederland was hij verschillende keren solist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Sinds 2011 doceert Steckel cello aan de Rostock Universiteit. Tijdens het Nationaal Cello Concours zal Steckel deel uitmaken van de jury.

De kaartverkoop is gestart!

De kaartverkoop is gestart!

20-04-2016 Het volledige programma van de zesde Cello Biënnale Amsterdam staat on line (klik hier). De kaartverkoop is gestart!

Nieuwe gezichten en de cello als acteur
Tussen 20 en 29 oktober ontvangt de Cello Biënnale 2016 maar liefst zes orkesten, elf ensembles, een koor en zevenendertig internationale solocellisten. Het wordt de Biënnale van de nieuwe gezichten. Veel cellisten die nog niet eerder op de Cello Biënnale te horen waren, komen naar Amsterdam.

De rode draad van het festival is The Acting Cello, de cello als acteur. In vijf nieuwe muziektheaterproducties speelt de cello de hoofdrol met tekst, beweging, film en videoIn titels als De Meester en Margarita, Nomaden, Instant Happiness, POE: The Tell-Tale Heart en Cello&Co, verbindt de cello zich met tekst, beweging, film en video


Kaartverkoop!
Klik hier om alles te weten te komen over de kaartverkoop, dagkaarten en het festivalboek.
Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Martti Rousi

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Martti Rousi

20-04-2016

De Finse cellist Martti Rousi studeerde aan de befaamde Sibelius Academy bij Arto Noras. Daarna studeerde hij bij Janos Starker in de Verenigde Staten. Naast het winnen van de Turku National Competition for Finnish cellist won Roussi in 1986 de tweede prijs van de Tsjaikovski International Competition in Moscow, waar hij ook in 2015 zelf deel uitmaakte van de jury. 

Momenteel is Rousi docent aan de Siblius Academy in Helsinki waar onder anderen leden van Apocalyptica en Jonathan Roozeman tot zijn leerlingen behoorden. Hij zelf is voor het eerst aanwezig op de Cello Biënnale, onder meer als lid van de jury van het Nationaal Cello Concours.

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Gregor Horsch

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours: Gregor Horsch

13-04-2016

Gregor Horsch studeerde bij Christoph Henkel in Duitsland en in Manchester bij Ralph Kirshbaum alwaar hij cum laude aan het Royal Northern College of Music afstudeerde. Sindsdien woont Horsch in Nederland. Voordat hij in 1997 benoemd werd tot eerste solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest voerde hij onder anderen het Residentie Orkest aan. 

Vanaf 1996 was hij hoofdvakdocent aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Heden ten dage is hij verbonden aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf. 

Direct bij de eerste Biënnale in 2006 speelde Gregor Horsch een belangrijke rol, met onder meer werken van Sofia Goebaidoelina. Hij maakt nu voor het eerst deel uit van de internationale jury van het Nationaal Cello Concours.

Inschrijving Hello Cello Orkest geopend

Inschrijving Hello Cello Orkest geopend

12-04-2016 Alle jonge cellisten t/m 18 jaar kunnen zich weer inschrijven voor het Hello Cello Orkest. Het inschrijfformulier staat inmiddels online: klik hier!
Wil je meer informatie over het Hello Cello Orkest of wil je de bladmuziek en de audio downloaden? Ga naar de speciale
Hello Cello Orkest- pagina.

Het Hello Cello Orkest was ook tijdens de Biënnale van 2014 een groot succes! Lees hieronder de reactie van een van de deelnemers en een van de ouders:

Ik vond het dit jaar ook weer heel erg leuk om in het Hello Cello Orkest te spelen! De muziek was fantastisch, vooral ook om te spelen. De uitvoering was ook super geslaagd! Ik hoop dat ik over twee jaar weer mee kan doen!

Onze dochters hebben met veel plezier deel genomen aan de repetities en de uitvoering (en wij ook!) Wellicht tot ziens!
Persbericht: Kaartverkoop is gestart

Persbericht: Kaartverkoop is gestart

11-04-2016 AMSTERDAM 12/04/2016
 
Het grootste cellofestival van de wereld barst los op donderdag 20 oktober met de muziektheatervoorstelling Instant Happiness van Via Berlin en Cello8ctetAmsterdam in Muziekgebouw aan ’t IJ. Dan volgen negen stampvolle festival dagen in alle ruimtes van het Muziekgebouw en het Bimhuis. Muzikale extremen van ‘s morgens vroeg (Bach&Breakfast) tot diep in de nacht (Late Cello Night).
 
Nieuwe gezichten
De Cello Biënnale 2016 wordt de Biënnale van de nieuwe gezichten. Veel cellisten die nog niet eerder op de Biënnale te horen waren, komen naar Amsterdam.
Opvallende namen zijn de Braziliaan Antonio Meneses, de grootste cellist van Latijns-Amerika, de Russische cellisten Ivan Monighetti en Alexander Rudin, de Zweedse meestercellist Torleif Thedéen en Martti Rousi, de grote Finse cellopedagoog.
Daniel Müller-Schott (Duitsland), de Amerikaanse Alisa Weilerstein en de jonge Kian Soltani, van Perzische komaf, vertegenwoordigen de categorie ‘lievelingen van de internationale podia van dit moment’. Dat geldt ook voor geliefde Biënnalegrootheden die opnieuw terugkomen, zoals Jean-Guihen Queyras, Jérôme Pernoo, Raphaël Pidoux, Monika Leskovar, Nicolas Altstaedt, Pieter Wispelwey, Die 12 Cellisten der Berliner Philharmonker en 2CELLOS.
Maar liefst zes orkesten, elf ensembles, een koor en zevenendertig internationale solocellisten zorgen voor gedenkwaardige momenten en hoogtepunten.
Van het Requiem van Fauré voor koor, solisten en 10 cello’s, nieuwe celloconcerten van Rob Zuidam en Guus Janssen, een trektocht door de wereld met Jean-Guihen Queyras en het Atlas ensemble, een Spaanse avond met jong cello- én flamenco talent, Russische liederen voor cello en bariton, de Weense jazz-rock formatie BartolomeyBittman tot het One Page Composition Project van Slagwerk Den Haag en de Biënnale Cello Band.
 
The Acting Cello
De rode draad van het festival is The Acting Cello, de cello als acteur. In vijf nieuwe muziektheaterproducties speelt de cello de hoofdrol. In titels als De Meester en Margarita, Nomaden, Instant Happiness, POE: The Tell-Tale Heart en Cello&Co, verbindt de cello zich met tekst, beweging, film en video.

Klik op lees meer voor het volledige persbericht
 
Bent u enthousiast?

Bent u enthousiast?

08-04-2016 Begin april deed de Biënnale een oproep aan haar enthousiaste fans om te helpen bij het mogelijk maken van Hello Cello. Heeft u de brief niet ontvangen en wilt u toch bijdragen aan ons mooie festival, aan de ontwikkeling van jong talent en aan het creëren van ons toekomstige publiek? Dan kunt u direct online een donatie doen d.m.v. iDeal of Creditcard. We kunnen uw bijdragen heel goed gebruiken!

Klik hier om direct online een donatie te doen!
Lancering 'De Verenigde Podiumkunsten Festivals'

Lancering 'De Verenigde Podiumkunsten Festivals'

31-03-2016 In maart is een nieuw informeel samenwerkingsverband onder de naam 'De Verenigde Podiumkunsten Festivals' opgericht. Het doel is om onder meer een betere verankering van de rol, positie en betekenis van festivals. 

Bijna 35 podiumkunsten festivals, waaronder de Cello Biënnale Amsterdam, hebben zich aangemeld als deelnemer. De verenigde Podiumkunsten Festivals wil de belangen behartigen van de landelijk gesubsidieerde Nederlandse podiumkunstenfestivals. 

 
De Biënnale feliciteert Harriet Krijgh

De Biënnale feliciteert Harriet Krijgh

17-03-2016 In 2012 won de toen 20 jarige Harriet Krijgh het Nationaal Cello Concours 2012. Haar carrière, die toen al goed op weg was,  kreeg hiermee een grote impuls. Nu is er weer een belangrijk wapenfeit. Harriet, die ook al haar eigen festival heeft in Oostenrijk, neemt vanaf 2017 het  artistiek leiderschap van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht over van Janine Jansen.
We feliciteren Harriet van harte en kijken uit naar haar eerste festival in Utrecht.
 
Een nieuwe cello voor Lidy Blijdorp!

Een nieuwe cello voor Lidy Blijdorp!

15-03-2016 Lidy Blijdorp bespeelt sinds kort de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma. Het instrument zal in het beheer blijven van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. 

In 2010 won Lidy de prijs voor de beste vertolking van de opdrachtscompositie tijdens het Nationaal Cello Concours. Bij de afgelopen Cello Biënnale speelde Lidy tijdens het concert 'Anner Bijlsma 80 jaar.' Tijdens dit concert speelde ze een sonate van Luigi Boccerini samen met Juan Perez Albeniz. Het concert werd opgedragen aan meestercellist Anner Bijlsma. 
Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours 2016: Pieter Wispelwey

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours 2016: Pieter Wispelwey

16-02-2016

Tijdens het Nationaal Cello Concours zullen zeven juryleden bepalen wie de fel begeerde eerste, tweede en derde prijs van het concours zal winnen. Pieter Wispelwey is het tweede jurylid van het Nationaal Cello Concours die we aan u voorstellen.

Pieter Wispelwey studeerde bij Dicky Boeke en Anner Bijlsma in Nederland en bij Paul Katz(VS) en William Pleeth(Engeland). Reeds aan het begin van zijn studie profileerde hij zich met bijzondere projecten, zoals de drie Britten Suites op een avond, of de zes Bach-suites, of de drie Reger Suites...

 

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours 2016

Ontmoet de jury van het Nationaal Cello Concours 2016

25-01-2016 Tijdens het Nationaal Cello Concours zullen zeven juryleden bepalen wie de fel begeerde eerste, tweede en derde prijs van het concours zal winnen. Monika Leskovar is het eerste jurylid van het Nationaal Cello Concours dat we aan u voorstellen.

Monika Leskovar is een Kroatische celliste en studeerde aan het conservatorium van Zagreb en Berlijn. In het verleden volgde Monika masterclasses bij onder anderen Rostropovich en Bernard Greenhouse. Daarbij heeft ze velen concoursen gewonnen waar onder het Rostropovich cello concours in Parijs (1997). 

 
Ivan Monighetti en het Nederlands Kamerorkest

Ivan Monighetti en het Nederlands Kamerorkest

23-01-2016 De laatste video van het Sneak Preview Concert van de Cello Biënnale 2016 staat online. Ivan Monighetti speelt Boccherini samen met het Nederlands Kamerorkest. 

Klik hier om de video te bekijken!

In de komende tijd zullen de juryleden van het Nationaal Cello Concours voorgesteld worden. Houd de Facebook pagina en de websiten van de Cello Biënnale goed in de gaten voor verdere updates! 

 
2016 is het jaar van de cello

2016 is het jaar van de cello

05-01-2016 Het team van de Cello Biënnale wenst u een mooi 2016 met veel heerlijke muziek! 

2016 is het jaar van de cello! Medio april word het volledige programma van de zesde Cello Biënnale bekend gemaakt en start de kaartverkoop. Vergeet ook de verscheidene activiteiten rondom de Cello Biënnale niet...


Voorafgaand aan het festival zijn er overal in het land allerlei Cello Biënnale activiteiten zoals de Hello Cello dagen, concerten door de winnaars van het Nationaal Cello Concours en de kersvers opgerichte Cello Company, in september vindt in Filminstituut EYE het tweede minifestival Cello & Film plaats en vanaf 21 oktober barsten het Muziekgebouw en het Bimhuis negen dagen lang uit hun voegen tijdens de zesde Cello Biënnale Amsterdam!

Hou de website en onze Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws.
 
Vacature medewerker marketing, communicatie & pr (Vacature gesloten)

Vacature medewerker marketing, communicatie & pr (Vacature gesloten)

04-01-2016 We zijn op zoek naar een waanzinnig goede en enthousiaste starter die samen met ons de marketing en communicatie van de Cello Biënnale 2016 op zich gaat nemen.
 
Creatieve medewerker marketing en communicatie
Weet jij hoe we onze zaalbezetting (87%!) nog hoger kunnen krijgen?
Heb jij ideeën om nog meer nieuw publiek naar het festival te trekken?
Lijkt het je leuk om te werken in de organisatie van een internationaal muziekfestival?
Hou je van aanpakken en kun je goed zelfstandig werken?
Dan is deze job voor jou!

Klik hier om naar de volledige vacature te gaan.
Concert tip: Anton Mecht Spronk

Concert tip: Anton Mecht Spronk

31-12-2015 De winnaar van het Nationaal Cello Concours 2014, Anton Mecht Spronk, zal samen met Daniel Kramer (piano) een concert geven. Op het programma staat muziek van Schumann, Beethoven, Britten en Martinu. 

Het concert zal op zondag 10 januari, 15.30 uur gehouden worden in de oude kerk van Oosterbeek. Voor meer informatie kunt u terecht op hun website: http://www.concertenoudekerk.nl/page/hoofdpagina
Concert video: Thomas Prechal - Massenet en Popper

Concert video: Thomas Prechal - Massenet en Popper

29-12-2015 De elf jarige cellist Thomas Prechal speelde twee stukken van Massenet en Popper tijdens het Sneak Preview Concert van de Cello Biennale Amsterdam 2016. In de zesde video van het concert kunt u dit nog eens bekijken. 

Klik hier om de video te bekijken!


 
BartolomyBittmann en het Nederlands Kamerorkest

BartolomyBittmann en het Nederlands Kamerorkest

24-12-2015 Tijdens het Sneak Preview concert van de Cello Biënnale 2016 speelden BartolomeyBittmann een nummer van hen samen met het Nederlands Kamerorkest. Kon u niet bij de Sneak Preview zijn of wilt u nog even nagenieten van hun enerieke nummer 'Steja' beluister dan deze video!

Klik hier om de video te bekijken!
Kian Soltani speelt de Hongaarse Rapsodie van Popper

Kian Soltani speelt de Hongaarse Rapsodie van Popper

22-12-2015 Geniet tijdens de feestdagen van de warme klanken van de cello. Kian Soltani speelde de Hongaarse Rapsodie tijdens het Sneak Preview concert. Samen met het Nederlands Kamerorkest betoverde de jonge en opkomende cellist de volle zaal.

Klik hier om de video te bekijken!
BartolomeyBittmann tijdens Sneak Preview (video)

BartolomeyBittmann tijdens Sneak Preview (video)

15-12-2015 Tijdens de Sneak Preview van de Cello Biënnale Amsterdam 2016 speelden BatolomeyBittmann een waanzinnige set met 3 eigen nummers: Norden, Centipede en Meridian. Klik hier om de video te bekijken!
Video online: Steve Reich door Slagwerk Den Haag & Biënnale Band

Video online: Steve Reich door Slagwerk Den Haag & Biënnale Band

04-12-2015 De tweede video van de Sneak Preview staat online.

Slagwerk Den Haag en de "Biënnale Band" (Larissa Groeneveld, Jelena Ocic, Timora Rosler en Giorgos Kotsiolis) speelden Clapping Music en een deel van Eight Lines van Steve Reich.

Klik hier om de video te bekijken!

 
Video online: Rossini Variaties door Anton Mecht Spronk & Daniël van der Hoeven

Video online: Rossini Variaties door Anton Mecht Spronk & Daniël van der Hoeven

01-12-2015 We beloofden de concert videos van de Sneak Preview met u te delen. De eerste staat nu online!

Als trouwe volger van de Cello Biënnale kent u Anton Mecht Spronk vast en zeker: de winnaar van het Nationaal Cello Concours 2014.
Tijdens de Sneak Preview bundelde hij de krachten met pianist Daniël van der Hoeven, winnaar van de YPF Piano Compeition 2010. Ze speelden een favoriet van veel cellisten: de Rossini Variaties van Bohuslav Martinu,

Klik hier om de video te bekijken!
Masterclass en recital: Pieter Wispelwey

Masterclass en recital: Pieter Wispelwey

30-11-2015 -- update: de masterclass en het recital van Pieter Wispelwey waren een groot succes! --

Woensdag 9 december geeft Pieter Wispelwey een masterclass over de solo-suites van Benjamin Britten en Max Reger in het Conservatorium van Amsterdam. In de avond zal hij de solo-suites van Britten spelen.

Masterclass: 14.00 - 18.00 uur Sweelinckzaal
Recital: 20.00 uur Theaterzaal

Gratis entree! 
De Biënnale feliciteert Ella van Poucke

De Biënnale feliciteert Ella van Poucke

09-11-2015 Op 7 november jongstleden won Ella van Poucke de Eerste Prijs van de ISANGYUN Competition 2015 in Zuid-Korea!
Ella ontvangt een geldprijs van $26,000, mag een CD opnemen en krijgt verschillende concerten aangeboden.

Tijdens de ISANGYUN Competition was niet alleen Ella een bekende van de Cello Biënnale. In de jury zaten Dai Miyata (gast tijdens de Biënnale 2012), Jérôme Pernoo (Biënnale 2012 en 2016) en Torleif Thedeen (Biënnale 2016). Raimund Trenkler (directeur Kronberg Academy), Young-Chang Cho, David Geber, Laszlo Bela Fenyo, Sung-Won Yang en Hillel Zori maakten de jury compleet.

Ella was een van de laureaten van het Nationaal Cello Concours 2010.
Sneak Preview: in anderhalf uur door de cellogeschiedenis (foto- en videoverslag online)

Sneak Preview: in anderhalf uur door de cellogeschiedenis (foto- en videoverslag online)

05-11-2015 Op zaterdag 31 oktober nam de Cello Biënnale het Muziekgebouw aan ’t IJ even over. In een uitverkochte zaal waar op het podium extra stoelen waren bijgezet, kwam zoals ‘Rising Star’ van de nieuwe generatie grote cellisten Kian Soltani het uitdrukte ‘in anderhalf uur de hele cello geschiedenis voorbij en die van de toekomst’. Kian gaf samen met de cellisten Ivan Monighetti, Pieter Wispelwey, Anton Mecht Spronk, Annie Tangberg, Emile Visser, de tienjarige Thomas Prechal, bandoneónspeler Martin de Ruiter, het Nederlands Kamerorkest, Slagwerk Den Haag, de Biënnale Band en de Oostenrijkse jazz-rock formatie BartolomeyBittmann een schitterende dwarsdoorsnee van wat ons in 2016 te wachten staat.

Fotograaf Ben Bonouvrier maakte een fotoverslag en filmmaker Darren Carten maakte een korte videocompilatie

Klik hier om de video te bekijken.
Klik hier om de foto's te bekijken.

Komende weken worden de website, Facebook en Twitter regelmatig geupdate met videoimpressies en nieuwe foto's. Hou de website in de gaten.

Klik hieronder op lees meer om meer te weten te komen over het programma van de Cello Biënnale Amsterdam 2016.
Masterclass & recital van Pieter Wispelwey

Masterclass & recital van Pieter Wispelwey

21-10-2015 -- update: De masterclass van Pieter Wispelwey werd goed bezocht door zowel studenten van het Conservatorium van Amsterdam als geïnteresseerden van buitenaf --

Op donderdag 29 oktober tussen 14.00 en 18.00 uur zal Pieter Wispelwey masterclasses geven over de cello suites van Bach. Vanaf 20.00 uur kunt u Wispelwey zelf beluisteren tijdens een concert waarin hij diverse suites van Bach ten gehore brengt. Beide evenementen vinden plaats in het Conservatorium van Amsterdam.

Bach - Suites no 3, 5 en 6
Pieter Wispelwey voelt zich even thuis op de moderne als op de barokcello. Zijn repertoire loopt van Bach tot Schnittke, Elliott Carter en werken die speciaal voor hem zijn gecomponeerd. In 1992 won hij als eerste cellist de Nederlandse Muziekprijs. Als solist heeft hij over de hele wereld opgetreden met vele belangrijke orkesten en dirigenten. Ook maakt hij deel uit van het strijkkwartet Quartet-Lab. Hij nam meer dan twintig cd’s op, dei bekroond zijn met prijzen in binnen- en buitenland.

14.00-18.00 uur kamer 707
masterclass over de Bach-suites

20.00 uur Haitink Zaal
recital: Bach - Suites no 3, 5 en 6
Extra kaarten sneak preview

Extra kaarten sneak preview

13-10-2015 Na de aankondiging van de Sneak Preview van de Cello Biënnale van 2016 kwam er een ware run op de kaartjes.
Het concert op zaterdag 31 oktober aanstaande in het Muziekgebouw aan ’t IJ raakte binnen mum van tijd uitverkocht.
Er is nu een beperkt aantal extra plaatsen gecreëerd op het podium van de Grote Zaal.

Podiumplaatsen kosten €23,50 en zijn alleen verkrijgbaar aan de kassa van het Muziekgebouw aan ’t IJ of telefonisch te bestellen: 020 788 2000

 
Programma Nationaal Cello Concours 2016 online en inschrijving geopend!

Programma Nationaal Cello Concours 2016 online en inschrijving geopend!

08-10-2015 Het Nationaal cello Concours is onlosmakelijk verbonden met de Cello Biënnale Amsterdam. Nederlands of in Nederland studerend cellotalent kan zich in een voorronde, twee reguliere rondes en een finale presenteren aan een internationale jury. De jury wordt bekend gemaakt tijdens de Sneak Preview op 31 oktober 2015.

Vandaag is het programma van het Nationaal Cello Concours 2016 officieel bekend gemaakt. In de voorronde, eerste en tweede ronde spelen de kandidaten werken van onder andere Boccherini, Ravel, Tsjaikovski en Popper. Ook mogen de kandidaten weer, net als in 2014, zelf een hedendaags werk, gecomponeerd na 1970, kiezen. Het verplichte opdrachtwerk is dit jaar van de Nederlandse componist Rob Zuidam.
Studenten die aan het concours willen deelnemen, moeten zich vóór 1 mei 2016 aanmelden via de website.

Het volledige programma is hier te vinden: klik hier!
Het aanmeldformulier is hier te vinden: klik hier!
Het nieuwe reglement is hier te vinden: klik hier!


 
Benieuwd naar het programma van de volgende Biënnale?

Benieuwd naar het programma van de volgende Biënnale?

10-09-2015 Kom dan naar de SNEAK PREVIEW op zaterdag 31 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

De SNEAK PREVIEW op 31 oktober aanstaande geeft een kijkje achter de schermen, verklapt het programma en geeft een voorproefje van de Zesde Cello Biënnale die plaats gaat vinden van 21 t/m 29 oktober 2016 in alle ruimtes van het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis.

Check nu de nieuwe trailer van de Sneak Preview door op de video hieronder te klikken:Met de cellisten Pieter Wispelwey, Ivan Monighetti, Kian Soltani, Anton Mecht Spronk (winnaar Nationaal Cello Concours 2014), jong talent Thomas Prechal, het Oostenrijkse pop/jazzduo Bartolomey & Bittmann, Slagwerk Den Haag en het Nederlands Kamerorkest wordt de SNEAK PREVIEW  een Cello-Biënnale-in-één-avond!

Mis het niet!
Net als voor de Biënnale zelf gaat ook de kaartverkoop voor de SNEAK PREVIEW hard. Klik hier om kaarten te bestellen
Terugblik Cello Biënnale 2014

Terugblik Cello Biënnale 2014

27-08-2015 Het is al ruim 9 maanden geleden dat de Cello Biënnale Amsterdam 2014 plaatsvond in het Muziekgebouw aan 't IJ en het Bimhuis.

Bekijk hieronder de impressievideo van het festival en beleef de sfeer van het festival opnieuw.

Cello! Cello! Ma non troppo tijdens het Grachtenfestival

Cello! Cello! Ma non troppo tijdens het Grachtenfestival

14-08-2015 Op 23 augustus (om 11.00 en 13.00 uur) spelen cellisten Pepijn Meeuws en Emile Visser de kindervoorstelling Cello! Cello! Ma non troppo. in het Compagnietheater tijdens het Grachtenfestival.
Twee dikke vrienden die cello spelen en elkaar al heel lang kennen. Ze willen graag samen op een podium spelen, maar dat valt nog niet mee. Wat heeft die oude cello allemaal meegemaakt? Zit Pepijn nou alweer stiekem goocheltrucs te doen en hoe klinkt het als hij op een zaag speelt? Rondom hun oude cello’s ontdekken Pepijn en Emile allerlei wonderbaarlijke zaken…

Een voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar en hun (groot)ouders, met prachtige muziek van onder anderen Edvard Grieg, Jean Barrière, Astor Piazzolla, Henry Purcell en Oene van Geel.
Voor kaarten: klik hier!

Cello! Cello! Ma non troppo. werd in opdracht van de Cello Biënnale Amsterdam gemaakt en ging in première tijdens het festival in 2014.
Benieuwd naar het programma van de Cello Biënnale 2016?

Benieuwd naar het programma van de Cello Biënnale 2016?

13-08-2015 Kom dan naar de Sneak Preview op 31 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Dan lichten we een tipje van de sluier op tijdens een heerlijk concert dat alles heeft wat de Cello Biënnale bijzonder maakt: oude, nieuwe en niet-westerse muziek, een pop/jazz-verrassing en natuurlijk prachtige cellisten, zowel nieuwe als bekende gezichten..
Wacht niet te lang met uw kaarten te bestellen. Die zijn nu al verkrijgbaar via de kassa van het Muziekgebouw aan ’t IJ (020 788 2000) of online door hier te klikken.
Geen zomer zonder cello

Geen zomer zonder cello

09-07-2015 Eind augustus gonst Zutphen tijdens het Cellofestival Zutphen 5 dagen van de cellomuziek. Dit jaar van 19 tot en met 23 augustus 2015. Internationale grootmeesters staan centraal en jong talent heeft een prominente plek in de programmering. Sfeervolle locaties – theaters, kerken, historische gebouwen en ook de openlucht- dienen als decor om samen muziek te maken, elkaar te ontmoeten, te inspireren en vooral om te genieten.

Net als voorgaande jaren is er ook weer het Groot Kinder Cello Orkest dat dit keer plaatsvindt op zaterdag 22 augustus. Het Groot Kinder Cello Orkest is er voor elke cellist tot 16 jaar. Acteur Bram van Oers zal met de cellisten een voorstelling voorbereiden, die op zaterdagmiddag voor publiek wordt gespeeld. Op woensdag 19 augustus is er voor de deelnemers van het orkest een repetitie onder leiding van Anne Magda de Geus.
Wil je je aanmelden voor het Groot Kinder Cello Orkest of voor één van de andere activiteiten, klik dan hier om naar de website van Internationaal Cellofestival Zutphen te gaan.
De Biënnale feliciteert Jonathan

De Biënnale feliciteert Jonathan

07-07-2015 De Biënnale feliciteert Jonathan Roozeman met zijn prestaties tijdens de International Tchaikovsky Competition!
Jonathan Roozeman in de finale!

Jonathan Roozeman in de finale!

29-06-2015 Met trots kunnen we mededelen dat Jonathan Roozeman, onze Tweede Prijswinnaar van het Nationaal Cello Concours 2012, is doorgedrongen tot de finale van de International Tchaikovsky competition!

Op dinsdag 30 juni om 17.00 uur zal Jonathan zijn de Rococo Variaties van Tchaikovsky en Symphony-Concerto in E klein spelen met het Orchestra of the Shostakovich State Academic Saint Petersburg Philharmonic onder leiding van dirigent Nikolai Alexeev.

Net als de vorige rondes is ook de finale live te volgen via internet. Klik hier om 17.00 uur om de finale te bekijken.
Jonathan Roozeman in tweede ronde International Tchaikovsky Competition

Jonathan Roozeman in tweede ronde International Tchaikovsky Competition

23-06-2015 Jonathan Roozeman en Anastasia Kobekina en Pablo Ferrandez hebben alledrie de Tweede Ronde van de International Tchaikovsky Competition behaald!

Klik hier op woensdag 23 juni om 16.00 uur om de tweede ronde van Anastasia live te zien.
Klik hier op woensdag 23 juni om 16.30 uur de tweede ronde van Pablo live te zien.
Klik hier op donderdag 25 juni om 19.00 uur om de tweede ronde van Jonathan live te zien.
Cellisten spelen voor Musicians without Borders

Cellisten spelen voor Musicians without Borders

19-06-2015 Aanstaande zondag 21 juni organiseert Splendor Amsterdam, samen met bevriende musici en Canvansopde7e, een muzikale marathon voor Musicians without Borders: de organisatie van musici die in (voormalig) conflictgebieden de kracht van muziek inzet om verschillen te overbruggen, mensen met elkaar te verzoenen en trauma’s te helpen verwerken.

Een grote stoet van geweldige musici gaat 1004 minuten muziek maken voor Musicians without Borders. Ze beginnen om 5.19 uur met ‘Die Sonnenaufgang’ van Haydn op de bovenste verdieping van het Volkshotel aan de Wibautstraat in Amsterdam en gaan dan verder in Splendor. De hele dag is rechtstreeks te volgen via Radio 4.

Kom om 09.00 uur naar Splendor om cellist Jan Bastiaan Neven Bach te horen spelen. En onze "eigen" Lidy Blijdorp, laureaat van het Nationaal Cello Concours, speelt om 10.15 uur de Kodály solo cello sonate en om 11.15 uur samen met Jellantsje de Vries (viool) en Marieke Schut (hobo) werken van Haydn en Kate Moore.
Cellist Joachim Eijlander is tussen 16.30 en 18.00 uur te gast bij het NPO Radio 4 programma Diskotabel dat live uitgezonden wordt vanuit Splendor.
Klik hier om verder te lezen en te zien hoe u kunt helpen!
Jonathan Roozeman in eerste live ronde International Tchaikovsky Competition

Jonathan Roozeman in eerste live ronde International Tchaikovsky Competition

17-06-2015 De XV International Tchaikovsky Competition heeft de 25 cellisten voor de eerste live ronde van het prestigieuze concours bekend gemaakt.

Onder hen zijn enkele bekende Cello Biënnale namen, waaronder Jonathan Roozeman die in 2012 de Tweede Prijs van het Nationaal Cello Concours en Anastasia Kobekina en Pablo Ferrandez die afgelopen Cello Biënnale gastsolisten waren.De gehele competitie zal live uitgezonden worden via Medici TV: Tch15.medici.tv

Anastasia en Pablo speelden al op woensdag 17 juni. Jonathan speelt zaterdag 20 juni om 12.00 uur.

Klik hier om de eerste ronde van Anastasia terug te zien.
Klik hier om de eerste ronde van Pablo terug te zien.
Klik hier op zaterdag 12.00 hier om de eerste ronde van Jonathan live te zien.

Klik hier voor de gehele lijst cellisten
Throwback Tuesday: Pidoux & Soulard spelen Popper

Throwback Tuesday: Pidoux & Soulard spelen Popper

09-06-2015 19 oktober 2014: Anner Bijlsma werd twee maal gelouwerd tijdens het concert "Anner Bijlsma 80". Hij ontving de eerste Anner Bijlsma Award en werd geridderd door de locoburgemeester van Amsterdam.

Tijdens deze avond speelden de muzikale vrienden van Bijlsma zijn favouriete werken, waaronder enkele korte stukjes van Popper voor cello en accordeon, uitgevoerd door Raphaël Pidoux en Elodie Soulard.

Klik op de afbeelding hieronder om de video te bekijken.

Prijswinnaarsconcert gemist?

Prijswinnaarsconcert gemist?

26-05-2015 Vrijdag 22 mei gaven Anton Mecht Spronk, Benjamin Marquise Gilmore en Daniël van der Hoeven, ofwel de drie prijswinnaars van de drie nationale concoursen voor cello, viool en piano, na een kleine concerttournee het laatste Prijswinnaarsconcert in het Muziekgebouw aan ’t IJ.  
Was u er bij? Dan heeft u een fantastisch concert meegemaakt.

Heeft u het moeten missen? Beluister dan hier de opname die Omroep MAX maandagavond jl. uitzond op NPO Radio 4.
Vijf hoogtepunten uit de 20e-eeuwse celloliteratuur

Vijf hoogtepunten uit de 20e-eeuwse celloliteratuur

24-05-2015 Met korting naar Johannes Moser
Eén van de opvallendste musici van de afgelopen Cello Biënnale was de Duitse cellist Johannes Moser.
Hij presenteert vrijdag 29 mei samen met de jonge Russische pianist Andrei Korobeinikov een uniek programma in het Muziekgebouw aan ’t IJ: vijf absolute hoogtepunten uit de 20e-eeuwse celloliteratuur, drie sonates van Claude Debussy, Benjamin Britten, Dmitri Sjostakovitsj, Grave van Witold Lutoslavski en Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt.

Als bezoeker van de Cello Biënnale kunt u met korting naar dit bijzondere concert. Met de code jewel krijgt u 25% korting op uw kaarten. Bestelt u via de website? Klik dan hier! Dan kunt u de code invoeren in het vakje "Heeft u een actiecode?". Indien u liever telefonisch uw kaarten bestelt, kunt u de code doorgeven aan de medewerker van de kassa (020 788 2000).
Daniël van der Hoeven vervangt geblesseerde Rosalía

Daniël van der Hoeven vervangt geblesseerde Rosalía

12-05-2015 Pianiste Rosalía Gómez Lasheras heeft ongelukkigerwijs  een  vinger gebroken. Het herstel van deze breuk duurt minimaal een maand. Hierdoor moet zij haar aankomende concerten, waaronder de concerttournee met de prijswinnaars, helaas annuleren. Rosalia vindt het verschrikkelijk, maar er is geen andere optie. We wensen haar sterkte en spoedig herstel.

Een groot geluk bij een ongeluk is dat Daniël van der Hoeven, de vorige winnaar van de YPF Piano Competition (2010), het programma van Rosalía in zijn geheel kan overnemen. Het programma blijft hierdoor ongewijzigd. Ook kunnen de concerten in Den Bosch, Ede en Utrecht gewoon doorgaan.

Inleiding op het concert
Voorafgaand aan het concert op 22 mei bent u vanaf 19.30 uur welkom in het Muziekgebouw aan 't IJ bij de inleiding op het concert. Musicoloog Alexander Klapwijk gaat in op de plaats die de viool, cello en piano als de drie koningen van het rijk der muziekinstrumenten innemen. Wat maakt deze instrumenten nou zo bijzonder geliefd? En wat zijn de uitdagingen voor de spelers? En als ze samenkomen, waar moet je dan op letten? Drie kapiteins op één schip, hoe hou je dan de koers?

Lees verder ...
Prijswinnaars concerten

Prijswinnaars concerten

30-04-2015 In samenwerking met Stichting KAMermuziek Amsterdam, de Young Pianist Foundation en Het Nederlandse Vioolconcours presenteert de Cello Biënnale Amsterdam een serie concerten met de drie prijswinnaars van de drie nationale concoursen. Voor het eerst staan de recente winnaars van de concoursen voor viool, cello en piano samen op het concertpodium.

De Spaanse pianiste Rosalía Gómez Lasheras won op 23 november 2013 als 19-jarige de eerste prijs van de YPF Piano Competition, de violist Benjamin Marquise Gilmore won in het voorjaar van 2013 Het Nederlandse Vioolconcours: categorie Oskar Back en Anton Mecht Spronk won, als jongste winnaar ooit, het Nationaal Cello Concours 2014.

Vorige week repeteerden de 3 musici voor het eerst samen en dat werd op camera vastgelegd. Klik hieronder op "Lees verder" om de promovideo van het Prijswinnaarsconcert te bekijken.

Lees verder voor meer informatie en kortingsactie...
Anton is online!

Anton is online!

28-04-2015 Onze Anton Mecht Spronk heeft een eigen artiesten Facebookpage waar hij al zijn nieuws, foto's en concerten op post. Blijf op de hoogte en like zijn pagina!

Natuurlijk krijgt u al het nieuws rondom Anton ook nog altijd via ons te horen.
In de ban van het strijkkwintet

In de ban van het strijkkwintet

23-04-2015 Als onderdeel van de Eerste Prijs krijgt de winnaar van het Nationaal Cello Concours een aantal concerten aangeboden. Na het winnen van het concours afgelopen oktober was winnaar Anton Spronk al te horen in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, in Theater de Veste in Delft en op het Storioni Festival in Eindhoven.

In maart werkte Anton al mee aan Het Recital in de serie In de ban van het strijkkwintet in Noorderkerk in Amsterdam. Aanstaande zaterdag, 25 april, is hij te horen in het slotconcert van deze serie.


Speciaal voor de bezoekers van de Cello Biënnale heeft de Stichting Noorderkerkconcerten een mooie kortingsactie: twee kaarten voor de prijs van één.

Lees verder...
 
Buitengewone Bach & Breakfast op 21 maart

Buitengewone Bach & Breakfast op 21 maart

02-03-2015 Celloliefhebbers kun je er ’s nachts voor wakker maken: de cellosuites van Bach. Niet ’s nachts maar wèl ’s morgens om 9.30 uur klonken de zes suites weer traditiegetrouw tijdens de Biënnale 2014. Tijdens de Happy Bachdag op 21 maart 2015 zetten de Cello Biënnale en 24Classics deze traditie voort tijdens de Buitengewone Bach & Breakfast in de Zuiderkerk. De dag begint zoals u van ons gewens bent: met koffie of thee, een warme croissant, verse jus en dit keer de derde cellosuite van Bach, uitgevoerd door Boris Nedialkov, winnaar van de Tweede Prijs van het Nationaal Cello Concours 2014. Kaarten kosten € 15,- en zijn online verkrijgbaar door hier te klikken.

Datum: 21 maart 2015
Locatie: Zuiderkerk Amsterdam, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam
Aanvang ontbijt: Vanaf 8.45 uur is het buffet open! Koffie, thee, croissant en verse jus zijn bij de prijs inbegrepen.
Aanvang concert: 9:30 uur
 
Eervolle vermelding voor Anton Spronk!

Eervolle vermelding voor Anton Spronk!

17-02-2015 Anton Spronk, winnaar van de Eerste Prijs, de Publieksprijs en de Prijs voor de beste uitvoering van de opdrachtcompostitie van het Nationaal Cello Concours 2014 ontving een Eervolle vermelding tijddens de X Witold Lutoslawski International Cello Competition!
En in december 2014 won hij ook al een scholarship van het Zwitserse Migros-Kulturprozent.

De Biënnale feliciteert Anton met deze mooie prestaties!

Voor meer nieuws over Anton kunt u terecht op zijn website: www.antonspronk.com
 
Festival impressie online!

Festival impressie online!

02-02-2015 Het impressie magazine van de Cello Biënnale Amsterdam 2014 staat nu online! In het magazine wordt terug geblikt op het afgelopen festival. De impressie is in beperkte oplage gedrukt en wordt verspreid onder de musici, fondsen, sponsoren, partners en begunstigers van de Cello Biënnale. Ook u willen we de mogelijkheid bieden het magazine in te zien. Daarom is de impressie online in te zien en / of the dowloaden.
De impressie staat vol foto’s, verslagen, recensies, quotes en leuke weetjes. Wist u bijvoorbeeld dat de zaalbezetting ongewoon hoog was: gemiddeld 87%! En dat de jus-pers-ploeg om half 8 paraat stond voor Bach & Breakfast en in totaal ruim 11.000 sinaasappelen heeft geperst?

Klik hier om de impressie online in te zien, of klik hier om het magazine op uw computer te downloaden.
Publieksonderzoek Cello Biennale 2014

Publieksonderzoek Cello Biennale 2014

01-02-2015 De Biënnale heeft ook dit keer onderzoek laten doen naar de publiekswaardering en het profiel van het publiek van het festival. Een verbluffend aantal bezoekers (ruim 1650) heeft meegedaan aan een online enquête. De waardering voor de Biënnale als geheel is opnieuw gestegen, naar 8,6 ( 8,5 in 2012). Ook de waardering voor losse aspecten van het festival is in meerdere of mindere mate toegenomen. De waardering voor de sfeer steeg (alweer) verder van 8,7 in 2012 naar 8,8 in 2014 en ook over de catering was u enthousiast; 6,9 in 2012, 7,6 in 2014.
 
Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappeijk onderzoeker Ben de Groot, kunt u vanaf vandaag online inzien. Klik hier om het onderzoek te downloaden.
Cello Biënnale trekt record aantal bezoekers

Cello Biënnale trekt record aantal bezoekers

13-11-2014 De vijfde editie van de Cello Biënnale trok meer bezoekers dan ooit. Tijdens het negen dagen durende festival werden bij de 77 concerten, masterclasses en presentaties in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis 26.710 bezoeken geteld. 

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen
Apocalyptica

Apocalyptica

13-11-2014 De Biënnale is nu echt afgelopen. Op 11 november vond het allerlaatste – uitgestelde- concert van de Cello Biënnale 2014 plaats. De roemruchte cello-metalband Apocalyptica kwam, zag en overwon een uitverkocht Muziekgebouw aan 't IJ. De vier Finnen wisten met een goed opgebouwde show een bijzondere mix van jong en oud, metalfans en klassieke celloliefhebbers, volledig in te pakken. Het publiek danste erop los. De twee toegiften waaronder hun bekende nummer 'Nothing Else Matters' deden alleen maar verlangen naar nóg meer.
 
Klik hier om foto's van het concert te bekijken.
De Biënnale in beeld

De Biënnale in beeld

12-11-2014 De Biënnale 2014 is uitgebreid gedocumenteerd. Elke dag maakte een team van fotografen een verslag van het festival.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen en de foto's te bekijken.
Cello Biënnale lokt in één week ruim 25.000 bezoekers naar Muziekgebouw aan ‘t IJ

Cello Biënnale lokt in één week ruim 25.000 bezoekers naar Muziekgebouw aan ‘t IJ

06-11-2014 Recensie van Wenneke Savenije, muziekjournalist en voormalig recensent van NRC

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen.
Cello Coupé: spetterende afsluiting van de Vijfde Cello Biënnale

Cello Coupé: spetterende afsluiting van de Vijfde Cello Biënnale

28-10-2014 Wie erbij was, zal het niet snel vergeten: Cello Coupé, het slotspektakel van de Biënnale. Terwijl de barpianist zorgde voor de ambiance ontving gerant Maarten Mostert vele gasten in zijn prachtige Parijse restaurant Cello Coupé.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen
Mischa Maisky en Cello Biënnalebij NTR Podium TV

Mischa Maisky en Cello Biënnalebij NTR Podium TV

28-10-2014 NTR PODIUM maakte tijdens de Cello Biënnale een TV-special over Mischa Maisky. Bekijk de documentaire op zondag 2 november 13.00 uur op NPO2.
Biënnale TV: Aflevering 9

Biënnale TV: Aflevering 9

26-10-2014 De Biënnale TV doet iedere dag verslag van het festival in de vorm van 9 reportages die dagelijks op de website, social media en youtube worden uitgezonden. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel. Klik op onderstaande video om de aflevering te bekijken.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen
Biennale TV: Aflevering 8

Biennale TV: Aflevering 8

25-10-2014 De Biënnale TV doet iedere dag verslag van het festival in de vorm van 9 reportages die dagelijks op de website, social media en youtube worden uitgezonden. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel. Klik op onderstaande video om de aflevering te bekijken.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen
Biënnale TV: Aflevering 7

Biënnale TV: Aflevering 7

24-10-2014 De Biënnale TV doet iedere dag verslag van het festival in de vorm van 9 reportages die dagelijks op de website, social media en youtube worden uitgezonden. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen. 
Anton Mecht Spronk wint het Nationaal Cello Concours 2014

Anton Mecht Spronk wint het Nationaal Cello Concours 2014

24-10-2014 Vanavond vond de finale plaats van het Nationaal Cello Concours 2014 in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De eerste prijs van het Concours is gewonnen door Anton Mecht Spronk. Boris Nedialkov werd tweede en Rolando Fernandez Lara derde. Anton Mecht Spronk kreeg de Publiekprijs en de Prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie. De Aanmoedigingsprijs ging naar Jan Oppelaar.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen.
Biennale TV: Aflevering 6

Biennale TV: Aflevering 6

23-10-2014 De Biënnale TV doet iedere dag verslag van het festival in de vorm van 9 reportages die dagelijks op de website, social media en youtube worden uitgezonden. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen. 
AT5 maakt een reportage van de Cellobiënnale

AT5 maakt een reportage van de Cellobiënnale

22-10-2014 AT5 was op bezoek bij de Cello Biënnale 2014 en maakte een reportage.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen. 
Elena Beelaerts over de tot standkoming van de Anner Bijlsma Award

Elena Beelaerts over de tot standkoming van de Anner Bijlsma Award

21-10-2014 Zondag is de eerste Anner Bijlsma Award uitgereikt. Elena Beelaerts maakte hiervoor een kunstwerk, gebaseerd op het spel van Bijlsma en wat ze bij Guust Francois leerde over het bouwen van een cello. Darren Carter maakte er een filmpje over.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen. 
Finalisten Nationaal Cello Concours bekend

Finalisten Nationaal Cello Concours bekend

21-10-2014 Vanmiddag om 16:30 heeft de jury bekendgemaakt welke kandidaten doorgaan naar de finale van het Nationaal Cello Concours.

Klik hier om verder te lezen.
Anner Bijlsma twee maal gelauwerd

Anner Bijlsma twee maal gelauwerd

20-10-2014 Zondagavond 19 oktober heeft in een Muziekgebouw aan ’t IJ cellist Anner Bijlsma een nieuwe grote internationale award ontvangen uit handen van Job Cohen. Tevens werd hij tijdens deze avond door Locoburgemeester van Amsterdam Litjens gedecoreerd met de versierselen van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tijdens een speciaal aan hem gewijd concert werd de 80-jarige Anner Bijlsma, nestor van de cellowereld, geëerd. De cellisten Jean-Guihen Queyras, Natalia Gutman, Lidy Blijdorp, Raphaël Pidoux, Juan Pérez de Albéniz, Alexander Melnikov, Viatjeslav Poprugin, Elodie Soulard en Mike Fentross brachten muzikale hommages aan Bijlsma. Componist Martijn Padding schreef een speciaal aan Anner Bijlsma opgedragen werk.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen. 
Biënnale TV - Aflevering 3

Biënnale TV - Aflevering 3

20-10-2014 De Biënnale TV doet iedere dag verslag van het festival in de vorm van 9 reportages die dagelijks op de website, social media en youtube worden uitgezonden. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel. 

Klik hier om aflevering 3 te bekijken
Nieuwe belevenissen van Paloma

Nieuwe belevenissen van Paloma

20-10-2014 Paloma maakte eerder een videoverslag van de Hello Cello repetitie in Den Haag. Hieronder een filmpje dat ze maakte van het concert tijdens de Cello Biënnale Amsterdam. Ook zag ze kans haar celloheld Giovanni Sollima te interviewen.

Klik hier voor het hele bericht
Biënnale TV - Aflevering 2

Biënnale TV - Aflevering 2

19-10-2014 De Biënnale TV doet iedere dag verslag van het festival in de vorm van 9 reportages die dagelijks op de website, social media en youtube worden uitgezonden. Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel. 

Klik hier om aflevering 2 te bekijken
Biënnale TV: Aflevering 1

Biënnale TV: Aflevering 1

19-10-2014 De Biënnale TV doet iedere dag verslag van het festival in de vorm van 9 reportages die dagelijks op de website, social media en youtube worden uitgezonden. 
Gemaakt door Beitske de Jong en Nander Cirkel.

Klik hier om de aflevering te bekijken.
Nationaal Cello Concours 2014 - Uitslag Eerste Ronde

Nationaal Cello Concours 2014 - Uitslag Eerste Ronde

18-10-2014 Gisteren en vandaag is de Eerste Ronde gehouden van het Nationaal Cello Concours. Vijftien jonge cellisten toonden hun talent aan een internationale vakjury en het publiek. Vanmiddag is bekend gemaakt welke zes deelnemers doorgaan naar de Tweede Ronde: Rolando Fernandez Lara, Boris Nedialkov, Simon Velthuis,
Emma Kroon, Jan Oppelaar en Anton Mecht Spronk.


Klik hier om het volledige nieuwsbericht (en de tijden) te lezen.
Cello Box

Cello Box

18-10-2014 Om kwart voor zeven, voorafgaand aan de Fringe concerten of Open Podia in de Kleine Zaal gaat de Cello Box open, een klein multimedia theater met programmeerbare led lichten en wanden die open en dicht gaan als vleugels. Celliste Katharina Gross presenteert hier Cello Songbook, composities voor cello (en loopstation) en stem die zij samen met componist Arnold Marinissen maakte. De lichtshow in de Cello Box is ontworpen door media-artiest Marion Traenkle.
Nationaal Cello Concours: tijdsindeling deelnemers

Nationaal Cello Concours: tijdsindeling deelnemers

15-10-2014 De tijdsindeling van de deelnemers voor de eerste ronde van het Nationaal Cello Concours is bekend!

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen.
Hello Cello Belevenissen: Paloma

Hello Cello Belevenissen: Paloma

14-10-2014 Verschillende deelnemers doen verslag van de Hello Cello repetities voorafgaande het Hello Cello concert op zaterdag 18 oktober. Paloma is een van hen en zal middels drie filmpjes een verslag geven van de Hello Cello repetitie in Den Haag, een interview met de docent van Paloma en een interview met dirigent/componist Tom Trapp een impressie geven van haar Hello Cello Belevenissen.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen. 
Programma Cello Lounge tijdens Cello Biënnale bekend!

Programma Cello Lounge tijdens Cello Biënnale bekend!

08-10-2014 Programma Cello Lounge tijdens Cello Biënnale bekend
Kwaliteit muziek vrije in- en uitloop.
 
Tijdens de Cello Biënnale Amsterdam is er vanaf 22.30 uur in Zouthaven (Muziekgebouw aan ’t IJ) bijna elke avond een gratis, openbaar toegankelijk loungeprogramma. Met een drankje in de hand kan de bezoeker bijkomen van de dag om ontspannen de nacht in te gaan onder het genot van akoestische, elektronische en digitale celloklanken. DJ's, VJ's, een pubquiz en lounge muziek in vele smaken.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen
De bestorming in beeld

De bestorming in beeld

02-10-2014 Vier Amsterdamse basisscholen worden bestormd door de Speciale Eenheid van Cello8ctet Amsterdam. ‘s Morgens in alle vroegte rijdt een vrachtwagen het schoolplein op. De laadklep gaat open en er springen acht cellisten uit… Een verrassingsoverval! Ze verspreiden zich over de school en maken overal muziek, in de gang, in klaslokalen, op het plein waar vaders en moeders hun kinderen uitzwaaien. Deze vrolijke, overrompelende bezetting van de school door de cellisten zet de toon voor wat er verder die dag gaat gebeuren.

Wilt u weten hoe het eraan toe ging? 
Klik dan hier om een sfeer video te bekijken.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen.


 
VPRO's Vrije Geluiden: Cello Biënnale Special!

VPRO's Vrije Geluiden: Cello Biënnale Special!

02-10-2014 Het populaire zondagochtend tv programma Vrije Geluiden besteedt een volledige uitzending aan de jarige Cello Biënnale. Zondag 5 oktober 10.30 uur NPO1 met onder anderen: Anner Bijlsma, Johanette Zomer, K. Schippers, Tatjana Vassiljeva, Maarten Mostert en Silbersee.
Cello Biënnale feliciteert Prinses Christina Concours!

Cello Biënnale feliciteert Prinses Christina Concours!

01-10-2014 De NPO Radio 4 Prijs gaat dit jaar naar het Prinses Christina Concours. Dat maakte de klassieke radiozender woensdagochtend bekend in het radioprogramma De Ochtend van 4.

Radio 4 beloont het concours voor het streven om klassieke muziek een weg te laten vinden naar kinderen en jongeren.De Cello Biënnale feliciteert het Concours van harte en is extra trots op de samenwerking met het Concours bij De Bestorming, het Biënnaleproject dat op dit moment wordt uitgevoerd in Amsterdam Zuid-Oost. Basisscholen worden bestormd door de jonge cellisten van Cello8ctet Amsterdam en de school wordt een dag lang bezet de cello. Alle kinderen bezoeken ook een concert door jonge cellisten van het Prinses Christina Concours in de Classic Express, de rijdende concertzaal van het Concours, die op het schoolplein staat geparkeerd.
Cello Biënnale op de televisie

Cello Biënnale op de televisie

30-09-2014 Naar aanleiding van de Cello Biënnale in Amsterdam is er van 17 t/m 24 oktober op NPO Cultura ruimschoots aandacht voor de Cello. Op vrijdagavond 17 oktober is het openingsconcert van de Biënnale ‘Cello & Voice’ live te zien op Cultura. Zaterdag 18 oktober staat in het teken van Anner Bijlsma, als eerbetoon aan deze Nederlandse grootmeester die dit jaar tachtig is geworden. Daarnaast programma’s over de Russische celliste Natalia Gutman, die ook dit jaar weer zal optreden tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam. Én iedere avond rond 23.00 uur een verslag vanaf het festival én een integraal cello-concert van grootheden als Mischa Maisky, Jean-Guihen Queyras en Gary Hoffman. Vrijdag 17 t/m vrijdag 24 oktober op NPO Cultura.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen.
De Bestorming in de krant!

De Bestorming in de krant!

30-09-2014 Het Parool schreef een artikel over De Bestorming. 

Klik hier om het artiekel te lezen. 
Hello Cello Belevenissen: dagverslag Cello&Film

Hello Cello Belevenissen: dagverslag Cello&Film

23-09-2014 Komende zaterdag beginnen de repetities van Paloma voor het Hello Cello orkest in Den Haag. Alvorens de repetities is Paloma al naar de premiere van Mongools Goud gegaan. Paloma heeft een kort dagverslag en een interview met Ernst Reijseger gemaakt.

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen.

 
Nationaal Cello Concours: Volgorde deelnemers eerste ronde

Nationaal Cello Concours: Volgorde deelnemers eerste ronde

23-09-2014 De volgorde van de deelnemers voor de eerste ronde van het Nationaal Cello Concours is bekend!

​Het Nationaal Cello Concours is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdamse Cello Biënnale. Nederlands of in Nederland studerend cellotalent kan zich in drie rondes presenteren aan een internationale jury. Bovendien is de eerste ronde gratis toegankelijk voor publiek. 

Klik hier om het volledige nieuwsbericht te lezen.
Cello. Tien gedichten: 10 dichters lieten zich inspireren door de weemoedige dikbuik

Cello. Tien gedichten: 10 dichters lieten zich inspireren door de weemoedige dikbuik

18-09-2014 Een ‘overbodige dikbuik’ (Anna Enquist) of ‘de heraut van de weemoed’? (Micha Hamel). De Cello Biënnale Amsterdam en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) hebben de handen ineengeslagen voor een bijzonder project ter gelegenheid van het jubileum van de Cello Biënnale in oktober 2014. 

Klik hier om het volledige nieuwbericht te lezen.
Maak kennis met Hello Cello!

Maak kennis met Hello Cello!

16-09-2014 De Cello Biënnale Amsterdam is een groot cellospektakel dat niet alleen de cello op het allerhoogste niveau laat horen maar dat ook met allerlei activiteiten het cellospelen wil stimuleren en zoveel mogelijk kinderen en jongeren met de cello en klassieke muziek in contact wil brengen. Voorafgaand en tijdens de Cello Biënnale zijn er allerlei educatieve projecten waar jong en oud kan kennismaken met de cello: Hello Cello!

Klik hier om het volledige nieuwbericht te lezen.
Örs Köszeghy op de rode loper!

Örs Köszeghy op de rode loper!

11-09-2014 Als een heerlijke opwarmer voor de Cello Biënnale start zondag 14 september om 15.00 uur in Filminstituut EYE het minifestival Cello & Film met de korte documentaire Het Geheim van Boccherini en om 16 uur het Cinema Concert waar cellisten Annie Tangberg, Bonno Lange en Jörg Brinkmann live muziek creëren bij de film Blackmail (van Alfred Hitchcock).

Klik hier om het volledige nieuwbericht te lezen.
Grote internationale award voor Anner Bijlsma

Grote internationale award voor Anner Bijlsma

29-08-2014 Om het 10 jarig bestaan te vieren, om een stimulans te geven aan talentontwikkeling maar vooral om een grote cellist op een bijzondere manier te eren heeft de Cello Biënnale een internationale oeuvreprijs ingesteld.
Deze  oeuvreprijs zal eens in de zoveel jaar worden uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op een uitzonderlijke manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de cello of het cellorepertoire. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 dat bedoeld is te worden besteed aan talentontwikkeling en educatie op het gebied van de cello. De bestemming wordt bepaald door de laureaat.

De prijs zal voor het eerst worden uitgereikt aan de nestor van de cellowereld, Anner Bijlsma, die dit jaar 80 jaar is geworden. Op zondag 19 oktober 2014 tijdens een speciaal aan hem gewijd concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ zal Bijlsma de prijs ontvangen uit handen van Job Cohen, voorzitter van de Stichting Award Cello Biënnale Amsterdam, die de middelen werft om deze prijs mogelijk te maken.

Het bestuur van de Stichting Award Cello Biënnale Amsterdam wordt gevormd door Job Cohen, Julienne Straatman, Anton Valk, Tanja Nagel en Marjoleine de Boorder.
De Cello Biënnale op de UITMARKT

De Cello Biënnale op de UITMARKT

28-08-2014 Op zaterdag 30 en op zondag 31 augustus staat de Cello Biënnale met een eigen tent op de Uitmarkt op het Museumplein. Ontmoet jonge cellisten tijdens korte concertjes, doe mee met de Grote Cello-Balanceer Competitie en win vrijkaarten of laat u – als u nog geen kaarten hebt gekocht- adviseren over het uitgebreide programma en de kortingsmogelijkheden. Kom langs bij onze tent in de buurt van de vijver op het Museumplein. U bent van harte welkom!
In gesprek met Nicolas Altstaedt

In gesprek met Nicolas Altstaedt

28-08-2014 Bekijk hier het eerste van enkele korte interviews die de Biënnale onlangs hield met cellisten die een belangrijke rol spelen tijdens het komende festival. Aan het woord de jonge Duitse cellist Nicolas Altstaedt (opvolger van Gidon Kremer als artistiek leider van het Lockenhaus festival).

Klik hier om het filmpje te bekijken!
 
Concert Apocalyptica verplaatst!

Concert Apocalyptica verplaatst!

26-08-2014 Cello-metalband Apocalyptica zou de aftrap geven van de Cello Biënnale 2014 met een concert op 16 oktober in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. De band heeft dit concert moeten afzeggen vanwege een verschuiving in het opnameschema voor hun nieuwe album.

Apocalyptica, zeer vereerd de Cello Biënnale Amsterdam 2014 te mogen openen, heeft een nieuwe concertdatum gevonden die weliswaar niet binnen het festival valt, maar nog wel in de buurt daarvan.  De nieuwe datum waarop het concert plaats zal vinden is dinsdag 11 november 2014 om 21.00 uur in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Heeft u kaarten voor dit concert gekocht? Klik hier voor praktische informatie over uw kaarten.
Cello & Film

Cello & Film

18-08-2014 In samenwerking met het EYE Film Instituut organiseert de Cello Biënnale het mini-festival Cello & Film. In de week van 14 t/m 21 september zijn er verschillende evenementen in het EYE. Er zal live muziek zijn, performances, premières en bijzondere gasten. Stille films uit de collectie van EYE worden live begeleid door cellomuziek, concerten voor films en een première van "Mongools Goud" (Doebele, 2014) waarin Ernst Reijseger op zoek gaat naar het witte goud, het perfecte paardenhaar voor zijn strijkstok.
Hello Cello

Hello Cello

16-08-2014 Op vrijdag 15 augustus 2014 werden docenten van basisschool Onze Wereld klaargestoomd voor het educatie project De Bestorming. In oktober worden 3 scholen door het Cello8octet Amsterdam bestormd en krijgen de kinderen de hele dag lessen over de Cello.
Ideale vakantiebestemmingen via de Cello Biënnale?

Ideale vakantiebestemmingen via de Cello Biënnale?

03-07-2014 Steeds meer Nederlanders boeken hun vakantie later en kiezen voor een last-minute vakantie. Bent u er ook nog niet helemaal uit wat uw zomervakantiebestemming dit jaar gaat worden? De Cello Biënnale biedt prachtige muzikale bestemmingen. Aarzel niet en sla nu uw slag! Klik hier om naar de laatste nieuwsbrief met vakantietips te surfen!
Bekijk de festival trailer

Bekijk de festival trailer

12-06-2014 De nieuwe festivaltrailer is uit! Klik hier om deze te bekijken!
We maakten deze trailer samen met Blik Filmcommunicatie.
Ontmoeting met 2CELLOS

Ontmoeting met 2CELLOS

05-06-2014 Op 30 mei bezochten Maarten Mostert (artistiek directeur) en Michaël Neuburger(productieleider) een concert van 2CELLOS in Trieste (Italië). Het speelplezier, de kwaliteit en energie spetterde van het podium!
De volgende dag werden de heren van 2CELLOS door het Biënnaleteam verrast met stroopwafels en de festivalbrochure en werden de plannen voor hun optreden en de workshop op de Biënnale besproken.
Inschrijving Hello Cello Orkest geopend!

Inschrijving Hello Cello Orkest geopend!

28-04-2014 Vanaf 19 mei kunnen alle jonge cellisten t/m 18 jaar zich weer inschrijven voor het Hello Cello Orkest (voorheen Mega KCO). Het inschrijfformulier staat inmiddels online: klik hier!

Meer informatie over het project? Ga naar de pagina over het Hello Cello Orkest
Start kaartverkoop

Start kaartverkoop

17-04-2014 KAARTVERKOOP IS GESTART!
 
Als u dit leest is de kaartverkoop van de Cello Biënnale Amsterdam 2014 officieel begonnen. Via verschillende wegen is het nu mogelijk om uw kaarten te bemachtigen voor de verschillende concerten die u kunt bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld via onze site, de site van het Muziekgebouw, telefonisch bij het Muziekgebouw (020 788 20 00) of gewoon via onze bestelbrochure die op diverse plaatsen in het land te vinden is.
 
Lees verder...
Ontmoeting met Cello Headbangers Apocalyptica

Ontmoeting met Cello Headbangers Apocalyptica

25-03-2014 Floris Kortie reisde af naar Letland om namens de Cello Biënnale Amsterdam de Finse Cello Headbangers van Apocalyptica te interviewen voor het festivalboek van de vijfde Cello Biennale. Apocalyptica combineert klassieke melodieen en gitaardistortion met een live performance van een heavy metal band. Met deze ingrediënten brengen ze de cello to a new level aldus cellist Perttu Kivilaakso. De Finnen worden wereldwijd door miljoenen fans gevolgd. Lees het verslag dat Floris van deze trip maakte.
Start kaartverkoop: 17 april!

Start kaartverkoop: 17 april!

23-03-2014 De cello is een naakte vrouw. De cello is een moordenaar. En de cello zingt als een mens - misschien wel nog mooier. (Erik Voermans, Het Parool, PS van de Week (27-10-2012)

De kaartverkoop van de Cello Biënnale Amsterdam 2014, met het thema Cello & Voice, start op 17 april 2014!
 
Zonnig weer, zonnig nieuws!

Zonnig weer, zonnig nieuws!

10-03-2014 De zon schijnt sinds afgelopen zaterdag zo vrolijk in Nederland dat het ook tijd wordt voor zonnig cellonieuws! Op 15 en 16 maart wordt de Lentesymfonie en het Celloconcert van Schumann in het Koninklijk Concertgebouw uitgevoerd. Solist is vriend van de Biënnale Jean-Guihen Queyras.

We zijn blij dat we bekend kunnen maken dat hij tijdens de komende Cello Biënnale Amsterdam weer één van de solisten is!
2CELLOS op de Cello Biënnale!

2CELLOS op de Cello Biënnale!

24-02-2014 Het inmiddels wereldberoemde 2CELLOS, bekend van hun YouTube-cover Smooth Criminal van Michael Jackson, zal tijdens de Cello Biënnale Amsterdam een nachtconcert geven!

Klik hier voor meer informatie!
Stagiair(e) Marketing, communicatie en pr (vacature gesloten)

Stagiair(e) Marketing, communicatie en pr (vacature gesloten)

13-12-2013 Wij zoeken een waanzinnig goede en enthousiaste stagiair(e). De Cello Biënnale bestaat uit een klein team, een zakelijk leider, artistiek leider, productie leider en marketing, communicatie & pr medewerker. Voor de ondersteuning van dit team en met name op het gebied van marketing, communicatie en pr zijn we op zoek naar een goede en enthousiaste stagiair. Kom jij ons team versterken?

Ben je zelfstandig? Heb je een visie op marketing & communicatie? Vind je de culturele sector waanzinnig? En hou je van aanpakken en kan je goed zelfstandig werken? Wellicht is deze stage iets voor jou.

Klik op de titel van dit nieuwsbericht voor meer info!

Update: de vacature is gesloten
Was u bij de Sneak Preview?

Was u bij de Sneak Preview?

01-12-2013 Hoe bijzonder wordt de vijfde Cello Biënnale Amsterdam in 2014? Wat wordt het thema? Welke bekende grootheden en nieuwe sterren treden aan? En wat gaan ze spelen?
Tijdens de Sneak Preview van 
vrijdag 29 november 2013 werd een tip van de sluier opgelicht.
De fotocollage en eerste video (op onze homepage) staan inmiddels online!
Impressie ACB 2012

Impressie ACB 2012

03-11-2012 Kunt u net als wij geen genoeg krijgen van de laatste Cello Biënnale Amsterdam of wilt u graag nog een korte terugblik op wat er allemaal te horen en zien was tijdens de Biënnale? Elke Biënnale sluiten wij af met een uitgebreide impressie op het festival.Klik hier of hiernaast om meer te zien.
De 4e Amsterdamse Cello Biënnale was een enorm succes!

De 4e Amsterdamse Cello Biënnale was een enorm succes!

02-11-2012 De vierde Amsterdamse Cello Biennale heeft ruim 22.000 bezoekers getrokken! Dit is ruim 1000 celloliefhebbers meer dan twee jaar terug. De grote publieksopkomst, de vele internationale grootheden, de inspirerende aanwezigheid van componist Tan Dun, de betrokkenheid van het Conservatorium van Amsterdam, de 17 prachtige kandidaten van het Nationaal Cello Concours, het unieke concert van het Mega Kinder Cello Orkest met componist en dirigent Martin Fondse, de schitterende programma’s en unieke jeugdvoorstelling van Cello8ctet Amsterdam, het alom aanwezige en hartveroverende Ragazze Kwartet, de grote hoeveelheid buitenlandse cellostudenten, de vele opnamen en live uitzendingen op Radio 4, het zorgde allemaal voor negen dagen lang opgetogenheid, opwinding en gelukzaligheid over de vele muzikale hoogtepunten, onverwachte ontmoetingen, inspirerende woorden en ontroerende momenten. 
Harriet Krijgh wint het  Nationaal Cello Concours 2012

Harriet Krijgh wint het Nationaal Cello Concours 2012

01-11-2012 De eerste prijs van het Nationaal Cello Concours 2012 is vrijdag 2 november gewonnen door de jonge celliste Harriet Krijgh. Tevens won Krijgh de Publieksprijs. Jonathan Roozeman kreeg de welverdiende tweede prijs en Jonathan Butler werd derde. Bovendien kreeg Jonathan Butler de Prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie en won Dana de Vries de Aanmoedigingsprijs.

Hoofdbegunstigers

Subsidiënt

Fondsen

Partners

Sponsoren

Mediapartners