Nederlandse topcellisten in de etalage, Cello Biënnale transformeert tot onlinefestival zonder publiek

Uiteindelijk heeft het coronavirus ons toch nog ingehaald. Tot voor zeer kort leek de presentatie van het gehele festivalprogramma nog mogelijk. De musici uit binnen- en buitenland wilden allemaal komen spelen en het publiek wilde erbij zijn: in een razend tempo raakten alle beschikbare kaarten uitverkocht.

De afgekondigde beperkende en beschermende maatregelen waarbij het publiek tot een maximum van 30 personen per voorstelling wordt teruggebracht en reizen wordt ontraden, maken de Cello Biënnale zoals die was opgezet, met internationale musici uit 21 landen, niet meer realistisch.

Cello Biënnale Online
Maar….we laten het er niet bij zitten! Van 23 tot en met 30 oktober gaat de Cello Biënnale Online, een editie die helemaal wordt gemaakt met Nederlandse topcellisten. De concerten, zonder publiek, worden gestreamd vanuit het Muziekgebouw en het BIMHUIS, in samenwerking met de NTR, Radio 4 en NPO 2 Extra. Ook het Nationaal Cello Concours, het spannendste onderdeel van de Biënnale, gaat door en is online te volgen. Alle livestreams zijn te volgen via de Biënnale App en via deze website, www.cellobiennale.nl.

Nieuw programma, nieuwe cellisten
De Cello Biënnale Online vindt plaats van 23 tot en met 30 oktober. Acht dagen lang worden om 14.00 uur en 20.15 uur vanuit het Muziekgebouw en het BIMHUIS live-optredens door de top van de Nederlandse cellowereld gestreamd. De optredens zijn zonder publiek en de streams zijn gratis. Ook de online editie van de Cello Biënnale zal in het teken staan van The Cello Takes Over! Het festivalthema waarin de cello muziek speelt die nooit voor cello werd gecomponeerd. Een aantal programma’s gaat door zoals gepland en blijven ongewijzigd. De cellisten van Cello Octet Amsterdam wagen het om in ‘Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band’ een arrangement te spelen van de meest invloedrijke popplaat aller tijden en de Cellisten van het Koninklijk Concertgebouworkest spelen bewerkingen van o.a. Wagners Tristan und Isolde en het Adagietto uit Mahler 5. Ook alle werken voor cello van festivalcomponist Martijn Padding zullen online nog steeds klinken. Er komen ook nieuwe programma’s en nieuwe, Nederlandse spelers bij.

Op maandag 19 oktober maken we het volledige programma bekend.