De Cello Biënnale en Splendor Amsterdam gaven een jonge cellist een avond carte blanche in Splendor: Start in Splendor. Kalle de Bie won de Start in Splendor Prijs tijdens het Nationaal Cello Concours 2016. Ainsi la Nuit was daarvan het resultaat.
Met Kalle de Bie (cello), Cordelia Paw en Tim Brackman (viool), Martin Moriarty (altviool), Nadav Katan en Seán Morgan-Rooney (piano) en visuals verzorgd door Tessel de Vries.

Tijdens deze avond werd het publiek meegenomen op een muzikale en visuele reis door de suggestieve, surrealistische wereld van één van Frankrijks meest innovatieve componisten: Henri Dutilleux. Dutilleux liet zich bij het schrijven van zijn poëtische en sfeervolle muziek beïnvloeden door Marcel Proust en Charles Baudelaire, door wie hij geïnteresseerd raakte in herinneringen, het onderbewustzijn en dromen.

Dutilleux’ muziek was nog nooit gehoord of gezien op deze manier. Om de mysterieuze sfeer nog intenser te ervaren werden het concert op het plafond surrealistische, donkere films van verschillende kunstenaars worden geprojecteerd. Deze illusionaire beelden, die gemonteerd worden door editor Tessel de Vries, namen het publiek mee in het verhaal van de muziek, van nostalgia tot nachtmerrie.