De Anner Bijlsma Award is vanavond uitgereikt aan artist in residence Giovanni Sollima! Job Cohen overhandigde de award, die eens in de zoveel tijd wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op een uitzonderlijke manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de cello of het cellorepertoire. De prijs van vijftigduizend euro gaat naar de stimulering van jong talent.

Giovanni Sollima
In de Italiaanse cellist Giovanni Sollima komen onderzoeker, musicus en componist samen. Zijn onbeperkte technische mogelijkheden, muzikale vrijheid en originaliteit, nog eens gekoppeld aan een enorme dosis energie, maken iedere uitvoering tot een exemplarische gebeurtenis. In zijn speech haalt Job Cohen de aanbeveling van artistiek directeur van de Cello Biënnale Maarten Mostert aan:
‘Giovanni Sollima is een absolute top-cellist, een vrije geest, een kunstenaar in hart en ziel. Bij hem komen onderzoeker, musicus, componist en improvisator samen. Hij is geniaal, onvoorspelbaar en altijd origineel. Hij speelt met Yo-Yo Ma en met pop en rockartiesten, hij speelt barok en wereldmuziek, en alle mogelijke stijlen. En dat op het allerhoogste niveau. Zijn nieuwsgierigheid en interesse in andere culturen en stijlen hebben onbetwistbare meesterwerken opgeleverd. Als onderzoeker wist hij het werk van de 18e eeuwse Italiaanse componist en cellist Giovanni Costanzi voor een groter publiek te ontsluiten. Hij doet maffe dingen als spelen op een cello van ijs en zet steden op zijn kop met zijn project 100Cellos. Voor Giovanni Sollima zijn componeren en improviseren een onlosmakelijk deel van het musicus-zijn. Giovanni Sollima is het grote voorbeeld en een rolmodel voor jonge cellisten in de hele wereld’.