Hoe gaat de Cello Biënnale 2018 eruitzien, wat wordt het thema, wat is er nieuw en welke cellisten, orkesten en ensembles gaan er komen.
Veel werd duidelijk tijdens de Sneak Preview op vrijdag 10 november in het Muziekgebouw.

Artist in residence van de Biënnale 2018 Giovanni Sollima, de winnaar van het Nationaal Cello Concours 2016 Alexander Warenberg, de winnaar van de Koningin Elzabethwedstrijd Victor Julien-Laferrière, de Afrikaans-Britse formatie Chesaba, singer-song writer Mela Marie Spaemann, de Cello Company en Amsterdam Sinfonietta gaven een fantastisch concert en daarmee een idee van wat ons in 2018 te wachten staat.

Filmmaker Darren Carter maakte een korte videocompilatie en fotograaf Andy Doornhein maakte een fotoverslag.

The Power of Music / The Power of the Cello
De Cello Biënnale 2018 gaat over de kracht van muziek: The Power of Music /The Power of the Cello. Muziek kan woorden geven aan onze diepste gevoelens en verbindingen maken over alle geografische, historische en religieuze grenzen heen. Muziek brengt mensen tot elkaar. Muziek geeft hoop, energie en plezier.

Artists in residence
De Cello Biënnale 2018 ontvangt een aantal bijzondere musici die de kracht van muziek inzetten om de wereld een beetje vrolijker te maken.
De ambassadeur bij uitstek van dit ideaal is de wereldberoemde Spaanse gambist en oud-muziekspecialist Jordi Savall. Als artist in residence zal hij een Bach suite spelen in de serie Bach & Breakfast, gaat hij zijn befaamde programma Tous les Matins du Monde uitvoeren en presenteert hij met Hesperion XXI het programma Ibn Battuta, genoemd naar de14e eeuwse Arabische ontdekkingsreiziger.

Het Italiaanse cellofenomeen Giovanni Sollima – ongetwijfeld de meest energieke cellist ooit- zet het festival op stelten zoals hij dat in Italië doet met zijn project 100CELLOS. Ook Sollima is als artist in resident tijdens de Biënnale een aantal keren te horen.

Uit New York komt opwindende nieuwe cellomuziek van Bang on a Can, ofwel het wereldberoemde componistentrio Michael Gordon, David Lang en Julia Wolfe, die hun composities nooit los zien van wat er in de maatschappij gebeurt.
Julia Wolfe schrijft een nieuw celloconcert dat wordt uitgevoerd door Jakob Koranyi en het Residentieorkest, David Lang maakt een concert voor cello, stem en strijkorkest, met Harriet Krijgh, Claron McFadden en Amsterdam Sinfonietta en Michael Gordon schrijft een nieuw werk voor Cello8ctet Amsterdam én een werk voor cello solo.

Met een randprogrammering van vier presentaties in het Bimhuis – in samenwerking met Ludwig – wordt aandacht gegeven aan nog andere aspecten van de kracht van muziek, zoals de invloed van muziek op de ontwikkeling van de hersenen, het heilzame effect op Alzheimer- en Parkinsonpatiënten en de kalmerende werking bij operaties. Een speciale presentatie zal gaan over de speciale kracht van de cello: waarom houdt iedereen van de cello, wat is het geheim.
Musicians without Borders presenteert een bijzonder project van celliste Fabienne van Eck die al jaren voor Musicians without Borders werkt met Palestijnse kinderen op de West- Bank.

Meer dan 60 cellisten uit 27 landen.
Behalve Giovanni Sollima komen ook publiekslievelingen als Jean-Guihen Queyras, Mischa Maisky, Alban Gerhardt, Nicolas Altstaedt en Colin Carr terug naar het festival maar ook jonge sterren als Anastasia Kobekina, Harriet Krijgh en Kian Soltani. Natuurlijk zijn er ook veel nieuwe gezichten, zowel wereldberoemdheden als recente sterren.
De Amerikaans/Israëlische cellist Matt Haimovitz komt voor het eerst naar de Biënnale en een van de geliefdste cellopedagogen in Europa, Reinhard Latzko neemt plaats in de jury van het Nationaal Cello Concours. Namen als Narek Hakhnazaryan (Armenië), Abel Selaokoe (zuid-Afrika) en Sheku Kanneh-Maso (UK) vertegenwoordigen de jongste generatie internationaal toptalent.

NIEUW!
CELLOFEST
powered by Sena Performers
Helemaal nieuw is CELLOFEST, opgezet met het Bimhuis: acht avonden, zestien concerten met het interessantste uit de wereldwijde cello-underground. Met cellospelende techneuten, loopstationkunstenaars, singer-song writers, wereldmuziek-, jazz- en popmusici, improvisatoren en video- en performancekunstenaars.
CELLOFEST biedt een eerste oogst aan spelers uit de hele wereld die off-the-cello-track bezig zijn. De eerste lichting met spelers uit de USA, Canada, Zuid-Afrika, Iran, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Frankrijk, Engeland, Spanje en natuurlijk Nederland staan straks op het eerste CELLOFEST. De Line-up wordt 20 maart bekendgemaakt

Cello & Film festival voor de derde keer in EYE
Van 22 t/m 28 september vindt in EYE de derde editie plaats van Cello & Film, Cello & Film wordt georganiseerd door EYE en Cello Biënnale Amsterdam. Met documentaires, nieuwe cellomuziek bij stille films en speelfilms.
Het programma van Cello & Film 2018 wordt bekend gemaakt op 20 maart 2018.

Start Kaartverkoop 20 maart

Het definitieve programma van de Cello Biënnale Amsterdam 2018 wordt 20 maart 2018 gepubliceerd in de festivalbrochure. Dat is ook de start van de kaartverkoop.