AMSTERDAM 12/04/2016
 
Het grootste cellofestival van de wereld barst los op donderdag 20 oktober met de muziektheatervoorstelling Instant Happiness van Via Berlin en Cello8ctetAmsterdam in Muziekgebouw aan ’t IJ. Dan volgen negen stampvolle festival dagen in alle ruimtes van het Muziekgebouw en het Bimhuis. Muzikale extremen van ‘s morgens vroeg (Bach&Breakfast) tot diep in de nacht (Late Cello Night).
 
Nieuwe gezichten
De Cello Biënnale 2016 wordt de Biënnale van de nieuwe gezichten. Veel cellisten die nog niet eerder op de Biënnale te horen waren, komen naar Amsterdam.
Opvallende namen zijn de Braziliaan Antonio Meneses, de grootste cellist van Latijns-Amerika, de Russische cellisten Ivan Monighetti en Alexander Rudin, de Zweedse meestercellist Torleif Thedéen en Martti Rousi, de grote Finse cellopedagoog.
Daniel Müller-Schott (Duitsland), de Amerikaanse Alisa Weilerstein en de jonge Kian Soltani, van Perzische komaf, vertegenwoordigen de categorie ‘lievelingen van de internationale podia van dit moment’. Dat geldt ook voor geliefde Biënnalegrootheden die opnieuw terugkomen, zoals Jean-Guihen Queyras, Jérôme Pernoo, Raphaël Pidoux, Monika Leskovar, Nicolas Altstaedt, Pieter Wispelwey, Die 12 Cellisten der Berliner Philharmonker en 2CELLOS.
Maar liefst zes orkesten, elf ensembles, een koor en zevenendertig internationale solocellisten zorgen voor gedenkwaardige momenten en hoogtepunten.
Van het Requiem van Fauré voor koor, solisten en 10 cello’s, nieuwe celloconcerten van Rob Zuidam en Guus Janssen, een trektocht door de wereld met Jean-Guihen Queyras en het Atlas ensemble, een Spaanse avond met jong cello- én flamenco talent, Russische liederen voor cello en bariton, de Weense jazz-rock formatie BartolomeyBittman tot het One Page Composition Project van Slagwerk Den Haag en de Biënnale Cello Band.
 
The Acting Cello
De rode draad van het festival is The Acting Cello, de cello als acteur. In vijf nieuwe muziektheaterproducties speelt de cello de hoofdrol. In titels als De Meester en Margarita, Nomaden, Instant Happiness, POE: The Tell-Tale Heart en Cello&Co, verbindt de cello zich met tekst, beweging, film en video.

Klik op lees meer voor het volledige persbericht