Timothy van Poucke

Dans

Timothy van Poucke startte zijn dansopleiding op tienjarige leeftijd aan de Nationale Balletacademie. In 2016 werd hij aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet, waar hij al na een jaar, op negentienjarige leeftijd, de overstap maakte naar Het Nationale Ballet in de rang van élève. In de jaren daarna werd hij – heel uitzonderlijk – jaarlijks gepromoveerd naar een volgende rang. Na zijn opvallende optredens tijdens het Kerstgala 2020 (in Wubkje Kuindersma’s Echoes of Tomorrow) en Hans van Manen Variations (Sarcasmen) bevorderde artistiek directeur Ted Brandsen hem in maart 2021, op 23-jarige leeftijd, tot tweede solist, samen met zijn vaste danspartner Salome Leverashvili.

Als leerling aan de Nationale Balletacademie deed Timothy al mee in de grote klassieke producties van Het Nationale Ballet; Notenkraker & Muizenkoning, Het Zwanenmeer, Giselle, La Dame aux Camélias, en ging hij mee op internationale tournees van de productie Cinderella (Hong Kong, London). Inmiddels danste hij, samen met Leverashvili, hoofdrollen in onder andere Don Quichot en Romeo en Julia.

In 2017 ontving Timothy de aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79. In 2018 kreeg hij – als eerste danser die (destijds) nog niet de rang van solist bekleedde – de Alexandra Radius Prijs, mede dankzij zijn excellente vertolking van de rol van Basilio in Don Quichot.  

Speelt in