Andrea Leine & Harijono Roebana

Choreografie en muzikale dramaturgie

Andrea Leine is een Nederlandse danseres en choreografe. Sinds 1989 werkt zij samen met de Nederlandse choreograaf Harijono Roebana. Ze hebben een eigen bewegingstaal ontwikkeld en combineren dans op een bijzondere manier met andere disciplines, in de eerste plaats met muziek en daarin gaan zij verder dan gebruikelijk, in hun beider dansgezelschap LeineRoebana. De choreografen kiezen voor live muziek en vragen regelmatig een bijzondere bijdrage van componisten, instrumentalisten en zangers. Ze gaven compositieopdrachten aan componisten als Yannis Kyriakides en Maarten Altena.

Harijono Roebana is een Nederlandse danser en choreograaf. Sinds 1989 werkt hij samen met de Nederlandse choreografe Andrea Leine. Ze hebben samen een eigen bewegingstaal ontwikkeld en combineren dans op een bijzondere manier met andere disciplines, in de eerste plaats met muziek en daarin gaan zij verder dan gebruikelijk, in hun beider dansgezelschap LeineRoebana. De choreografen kiezen voor live muziek en vragen regelmatig een bijzondere bijdrage van componisten, instrumentalisten en zangers. Ze gaven compositie opdrachten aan componisten als Yannis Kyriakides en Maarten Altena.

Andrea Leine en Harijono Roebana geven regelmatig les aan dansacademies in binnen- en buitenland, om hun ervaring en hun kennis van het vak verder uit te dragen. Behalve stagiaires van dansopleidingen laten ze ook jonge componisten kennis maken met hun werkwijze.

De choreografen en de dansers van de groep werden bekroond in binnen- en buitenland. Het werk van LeineRoebana was behalve in Europa ook te zien in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika en Indonesië. In 2012  maakten ze op verzoek van de Cello Biënnale een choreografie op Snow in June voor cello solo en vier slagwerkers van Tan Dun.

Spelen in