Finghin Collins

Piano

Finghin Collins volgde zijn eerste lessen bij zijn zus Mary. Later studeerde hij piano aan de Royal Irish Academy of Music bij John O'Conor en aan het Conservatorium van Genève bij Dominique Merlet. Hij won de RTÉ Musician of the Future Competition in 1994 en de klassieke categorie bij de National Entertainment Awards in Ierland in 1998. Ook won hij in 1999 de eerste prijs op de Clara Haskil Competition in Zwitserland. Sindsdien geniet hij een bloeiende internationale carrière die hem door heel Europa en de Verenigde Staten voert, maar ook naar het Verre Oosten en Australië.

Kamermuziek speelt een belangrijke rol in zijn muzikale leven en hij speelde met instrumentalisten en zangers, en met de cellisten Han-Na Chang, Marc Coppey, István Várdai en Miklós Perényi.

In juli 2022 debuteerde Collins op het Verbier Festival, als last-minute vervanger van András Schiff.
Finghin Collins levert een belangrijke bijdrage aan het muzikale landschap van zijn geboorteland Ierland, waar hij woont. Sinds 2013 is hij artistiek directeur van Music for Galway, maar sinds 2006 is hij ook oprichtend artistiek directeur van het New Ross Piano Festival in Wexford.

Collins was jurylid van het Clara Haskil Concours in Zwitserland in 2021 en de Dublin International Piano Competition in 2022. Hij zal de jury van het Clara Haskil Concours in 2023 en 2025 voorzitten. In 2017 verleende de National University of Ireland hem een eredoctoraat in de muziek.

Speelt in