Riho Sakamoto

Dans

Riho Sakamoto (Osaka, Japan) begon op vierjarige leeftijd met amateurballet, omdat haar ouders vonden dat ze een mooie rechte houding moest krijgen en bovendien toch altijd al danste wanneer ze er de kans toe kreeg. Na enkele jaren les te hebben gehad in Japan verhuisde ze op haar tiende naar Washington DC, om daar haar opleiding te vervolgen aan de Kirov Academy of Ballet. In 2010 won ze de gouden medaille tijdens de finale van de Youth America Grand Prix in New York.

In 2014 werd Riho aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. Al een jaar later maakte ze de overstap naar Het Nationale Ballet, in de rang van élève. Daarna ging het snel met haar carrière. Ieder jaar opnieuw werd ze bevorderd: in 2016 tot lid van het corps de ballet, het jaar daarop tot coryphée, in 2018 tot grand sujet, in 2019 tot tweede solist en eind 2021 tot eerste solist na afloop van haar debuut als Clara in de balletvoorstelling Notenkraker en Muizenkoning.

Ze heeft inmiddels een groot aantal hoofd- en titelrollen vertolkt, waaronder die van prinses Aurora in The Sleeping Beauty, Kitri in Don Quichot, de dubbelrol Odette/Odile in Het Zwanenmeer en de titelrollen in Giselle en in Mata Hari

Speelt in