Ook dit jaar gaat de inschrijving voor het Hello Cello Orkest weer als een speer. Op 16 april was de inschrijving geopend en nu al weer zijn er nog maar enkele plekken over! Het Hello Cello Orkest bestaat uit 160 cello spelende kinderen en jongeren uit heel Nederland. Deze keer worden ook 14 jonge spelers overgevlogen uit een Palestijns vluchtelingenkamp in de Gazastrook en uit El Salvador, om hen ook een onvergetelijke ervaring te geven. Er wordt gerepeteerd in Zwolle, Eindhoven, Den Haag en Amstelveen, waarna ook een try-out wordt gegeven. En als klap op de vuurpijl het concert in de Grote Zaal van het Muziekgebouw tijdens het openingsweekend!

De muziek is gecomponeerd door jazzmuzikant en componist Tim Kliphuis. Speciaal voor het Hello Cello Orkest en voor solist Sietse-Jan Weijenberg componeerde hij Havana Suite. Dit was een enorme uitdaging, omdat hij niet eerder voor alleen maar cello’s had geschreven, laat staan zo veel! Samen met Sietse-Jan deed hij allemaal kleine onderzoekjes, waar uit bleek dat de cello uiterst geschikt is om een orkest van te maken, vanwege het grote bereik in de hoge en lage tonen. Het stuk bevat veel jazzy en volkse invloeden, met ruimte voor improvisatie voor de solist én orkest.

Het Hello Cello Orkest is onderdeel van het educatieve programma van de Cello Biënnale, waarbij kinderen en jongeren kennismaken met de cello, leren samenspelen en waarbij klassieke muziek wordt gepromoot op basisscholen. Een Hello Cello Dag is een mini-Cello Biënnale met als hoogtepunt het optreden van het Hello Celloconcert, en o.a. Bach&Breakfast, een masterclass, een kindervoorstelling en randprogrammering met een festivalmarkt, workshops en probeerlessen.