Grote namen, oude bekenden en nieuwe gezichten. Het programma kent ook dit jaar weer vele hoogtepunten met musici, ensembles en orkesten uit 27 landen. Oude-muziekspecialist en viola da gamba speler Jordi Savall en het Italiaanse cellofenomeen Giovanni Sollima zijn artist in residence. Uit New York komt opwindende nieuwe cellomuziek van Bang on a Can, ofwel het wereldberoemde componistentrio Michael Gordon, David Lang en Julia Wolfe, die hun composities nooit los zien van wat er in de maatschappij gebeurt.

Publiekslievelingen als Jean-Guihen Queyras, Mischa Maisky, Alban Gerhardt, Nicolas Altstaedt en Colin Carr keren terug naar het festival en ook jonge sterren als Anastasia Kobekina, Harriet Krijgh en Kian Soltani zijn teruggevraagd. Natuurlijk komen er ook veel cellisten naar Amsterdam die nog niet eerder op de Biënnale te horen waren, zoals de Amerikaans/Israëlische cellist Matt Haimovitz, de Spaanse meester Arnau Tomàs, een van de geliefdste cellopedagogen van dit moment de Duitse cellist Reinhard Latzko of uit Engeland de piepjonge Sheku Kanneh-Mason.

The Power of Music
Wat al deze musici gemeen hebben is dat ze muziek inzetten om de wereld een beetje vrolijker te maken. En dat is ook waar de Cello Biënnale 2018 over gaat. Over de kracht van muziek en over de kracht van de cello. Muziek troost, geeft hoop en brengt mensen tot elkaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek duidelijke invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen, muziek heeft een heilzaam effect op Alzheimer- en Parkinsonpatiënten en werkt kalmerend bij operaties. En waarom houdt vrijwel iedereen van de cello, wat is haar geheim, wat is haar kracht?