Het spannendste onderdeel van de Cello Biënnale zit er op! Na een bloedstollende finale van het Nationaal Cello Concours, waarin de drie finalisten het fantastische, maar zeer moeilijke Schumann celloconcert speelden, heeft de jury beslist dat Eline Hensels de Eerste Prijswinnaar is. “Je bent present, je zorgt voor de muzikale ruimte die je nodig hebt en bent energiek aan het werk,” aldus de jury. Hensels won tevens de publieksprijs.

Amke te Wies nam de Tweede prijs, de Prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie en de Start in Splendor prijs in ontvangst. De Derde prijswinnaar is Irene Enzlin. De Aanmoedigingsprijs ging naar Tom Feltgen. 

De finalisten speelden het celloconcert van Robert Schumann en werden begeleid door het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van dirigent Dirk Vermeulen. Eline Hensels is in het kader van haar winst dit jaar nog vier keer te horen: tijdens Cello Coupé het slotconcert van de Biënnale, op 28 oktober tijdens het zondagochtendconcert in de Spiegelzaal van het Koninklijk Concertgebouw, tijdens het lunchconcert op 31 oktober in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en op 18 november in De Veste in Delft. Kijk op www.nationaalcelloconcours.nl voor het hele concertparcours van de winnaars.

De internationale jury bepaalde de winnaars van de Eerste, Tweede en Derde prijs, de Aanmoedigingsprijs en de Prijs voor beste vertolking van de opdrachtcompositie, deze keer gecomponeerd door Theo Loevendie. De Start in Splendor Prijs is toegewezen door een aparte jury, bestaande uit een musicus en bestuurslid van broedplaats/concertzaal Splendor in Amsterdam en de artistiek directeur en zakelijk directeur van de Cello Biënnale Amsterdam. Als leertraject stelt Splendor de winnaar in staat om een eigen concert te programmeren en te promoten.

De jury van het zevende Nationaal Cello Concours werd gevormd door Monique Bartels (Nederland), Kristina Blaumane (Letland), Matt Haimovitz (Israël/VS), Reinhard Latzko (Duitsland), Arnau Tomàs (Spanje), Chu Yi-Bing (China), Sven Arne Tepl (voorzitter, Nederland).