In samenwerking met het Muziekgebouw en het Conservatorium van Amsterdam gaat de Cello Biënnale nu ook enkele masterclasses organiseren buiten de periode van het festival. Deze masterclasses worden gekoppeld aan cellorecitals in het Muziekgebouw door grote internationale cellosterren. De masterclass ontvangt drie masterstudenten van Nederlandse conservatoria.
.

De Duitse stercellist Alban Gerhardt gaf op woensdag 6 december in het Muziekgebouw een voorproefje van de komende Cello Biënnale met een masterclass en een concert.
Alban Gerhardt is niet alleen een groot cellist maar ook een uitstekende pedagoog. Hij was eerder te gast tijdens de Cello Biënnale van 2014 waar hij solo speelde met orkest én een masterclass gaf. In 2018 komt hij opnieuw naar de Cello Biënnale.

De internationale masterclasses tijdens de Cello Biënnale zijn zeer populair bij het festivalpubliek. Het is dan ook erg boeiend om jong toptalent hoogtepunten uit het cellorepertoire te horen spelen en dan te zien hoe een grootmeester dat talent naar nog weer grotere hoogten kan tillen en kan inspireren.

Tijdens deze masterclass kregen drie masterstudenten van het Conservatorium van Amsterdam, Kalle de Bie, Emma Kroon en Sara Novoselic, elk 50 minuten les en speelden respectievelijk de cellosonate in F van Brahms, de Rococo Variaties van Tsjaikovski en de sonate van Barber.

En ’s avonds speelde Alban Gerhardt met een droomkwintet Mozart en Brahms

’s Avonds speelde Alban Gerhard met zijn kwintet in de Grote Zaal. Hij slaagde erin om violiste Baiba Skride en Gergana Gergova, altviolisten Amihai Grosz en Brett Dean – enkele van de beste musici van deze tijd – bijeen te brengen en zo een droomkwintet te vormen.

Volgende masterclass:

De volgende masterclass vindt plaats op 16 maart 2018 en wordt gegeven door Nicolas Altstaedt.