De Italiaanse cellist en componist Giovanni Sollima (Palermo1962) ontvangt de Anner Bijlsma Award. Deze internationale oeuvreprijs is in 2014 in het leven geroepen door de Cello Biënnale Amsterdam ter stimulering van educatie en talentontwikkeling op het gebied van de celloDe prijs van 50.000 euro wordt eens in de zoveel jaar toegekend aan een persoon of instantie die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de cello en het cellorepertoire. Giovanni Sollima ontvangt de prijs op vrijdag 19 oktober tijdens de zevende editie van de Cello Biënnale uit handen van Job Cohen, voorzitter van de Stichting Anner Bijlsma Award. 

Giovanni Sollima
In de Italiaanse cellist Giovanni Sollima komen onderzoeker, musicus en componist samen. Hij wordt beschouwd als een absolute top-cellist. Zijn onbeperkte technische mogelijkheden, muzikale vrijheid en originaliteit, nog eens gekoppeld aan een stevige dosis energie, maken iedere uitvoering tot een exemplarische gebeurtenis. Ook als componist is Sollima herkenbaar en absoluut eigen. Zijn nieuwsgierigheid en interesse in andere culturen en stijlen hebben onbetwistbare meesterwerken opgeleverd. Als onderzoeker wist hij ook het werk van de Italiaanse componist / cellist Giovanni Costanzi 1704-1778 voor een groter publiek te ontsluiten. 

Maarten Mostert, artistiek directeur van de Cello Biënnale Amsterdam: ‘Giovanni Sollima is een vrije geest, kunstenaar in hart en ziel. De man is tamelijk geniaal, ongelooflijk cellist, componeert, speelt met Yo-Yo Ma, doet maffe dingen als spelen op een cello van ijs, zet steden op zijn kop met zijn project 100Cellos, is het grote voorbeeld van jong talent en is ook nog een zeer innemend mens.’ 

Rolmodel & inspirator
Voor menig jonge cellist geldt Sollima als rolmodel. Er is meer dan een heldhaftig Dvorakconcert of een gevoelige Schumann. Hun grote voorbeeld is Giovanni Sollima. Sollima: ‘Met het geld van de Anner Bijlsma Award wil ik de jonge generatie stimuleren en hun dezelfde kansen bieden die ik voor mezelf heb bevochten.’ Vijf getalenteerde cellisten/componisten trekken samen met Sollima de wereld in en gaan aan de slag met thema’s als vluchtelingenproblematiek en klimaatverandering. De thema’s moeten als een rode draad door hun muziek gaan lopen die uiteindelijk wordt opgenomen op cd.