Open menu
CBAContact & FestivalteamNieuwsbriefPartners & SponsorenVacaturesLocatiePers
twitter facebook facebook email English

Alexander Warenberg wint het Nationaal Cello Concours 2016

Alexander Warenberg wint het Nationaal Cello Concours 2016

Vanavond (28-10-16) vond de finale plaats van het Nationaal Cello Concours 2016 in Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens de Cello Biënnale Amsterdam. De Eerste prijs is gewonnen door Alexander Warenberg evenals de Publieksprijs. De jury spreekt van een buitengewoon talent. “Alexander speelt zeer muzikaal en gepassioneerd en zit vol energie. In zijn spel heeft hij alles onder controle. Prachtig!”

Anastasia Feruleva nam de Tweede prijs en de Prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie in ontvangst.
De Derde prijswinnaar is Jobine Siekman.
De Aanmoedigingsprijs en de Start in Splendor Prijs gingen naar Kalle de Bie.

De internationale jury bepaalde de winnaars van de Eerste, Tweede en Derde prijs, de Aanmoedigingsprijs en de Prijs voor beste vertolking van de opdrachtcompositie, deze keer gecomponeerd door Rob Zuidam. De Start in Splendor Prijs is toegewezen door een aparte jury, bestaande uit een musicus en bestuurslid van broedplaats/concertzaal Splendor in Amsterdam en de artistiek directeur en zakelijk directeur van de Cello Biënnale Amsterdam. Als leertraject stelt Splendor de winnaar in staat om een eigen concert te programmeren en te promoten.

De finalisten speelden het Eerste Celloconcert van Dmitri Sjostakovitsj en werden begeleid door het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van dirigente Judith Kubitz.

Alexander speelt woensdag 2 november om 12.30 uur een lunchconcert in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Dit concert is gratis toegankelijk.

 

Alexander Warenberg
(1998) Vanaf oktober 2016 studeert Alexander aan de Barenboim-Saïd Akademie bij Frans Helmerson.  Alexander speelt sinds zijn vijfde jaar cello. Hij raakte geïnspireerd door zijn oom die cellist is en wilde niets liever dan achter een cello zitten. Vanaf zijn achtste jaar had hij les van Monique Bartels en vanaf 2008 zat Alexander in de Jong Talent klas van het Conservatorium van Amsterdam. Alexander treedt zowel solistisch als in kamermuziekverband op.

Hij soleerde onder meer met de Zagreb Soloists op het Antonio Janigro Festival in Kroatië. In kamermuziekverband trad Alexander op met Menahem Pressler, Paolo Giacometti en Lucas Jussen. Alexander won de eerste prijs op het Britten cello concours en het nationaal concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Ook op het internationale celloconcours 'Antonio Janigro' in Kroatië won hij de eerste prijs. Hij heeft gespeeld op verschillende festivals zoals het Internationale Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht en het Grachtenfestival in Amsterdam. Alexander bespeelt een cello van John Lott uit 1825, die hem in bruikleen is gegeven.

De jury van het zesde Nationaal Cello Concours werd gevormd door Gregor Horsch (Nederland), Monika Leskovar (Kroatië), Julian Steckel (Duitsland) Raphaël Pidoux (Frankrijk), Pieter Wispelwey (Nederland), Martti Rousi (Finland) en Jan Willem Loot (Nederland, voorzitter).

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal van Cello Biënnale Amsterdam neem contact op met: Lonneke van Straalen Marketing, communicatie en pr-medewerker Cello Biënnale Amsterdam 0031 6 43544188  lonneke.vanstraalen@cellobiennale.nl

Voorgaande persberichten

Sena stelt nieuwe prijs ter beschikking

Veel nieuwe gezichten bij de zesde Cello Biënnale Amsterdam

Record aantal bezoekers Cello Biënnale Amsterdam

Anton Mecht Spronk wint het Nationaal Cello Concours 2014

Anner Bijlsma twee maal gelauwerd

​Anner Bijlsma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Nationaal Cello Concours succesvol van start tijdens de Cello Biënnale Amsterdam 2014

Programma Cello Lounge tijdens de Cello Biënnale bekend

Cello. Tien gedichten: 10 dichters lieten zich inspireren door de weemoedige dikbuik

29-08-2014 - Grote internationale award voor cellist Anner Bijlsma

Persberichten

17-04-2014 - Start kaartverkoop Cello Biennale Amsterdam!

Hoofdbegunstigers

Subsidiënt

Fondsen

Partners

Sponsoren

Mediapartners