De Bestorming

De Bestorming
De Bestorming
Acht jonge topcellisten bestormen jouw school!
 
Cello’s in de Bijlmer?
In het kader van de 5de editie van de Cello Biënnale Amsterdam, een groot negendaags internatonaal muziekfestivalfestival in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis (16 – 25 oktober 2014) wordt De Bestorming gerealiseerd, een educatieproject speciaal ontwikkeld voor schoolkinderen van stadsdeel Bijlmer.
 
Het project vond voor het eerst plaats in 2012 en werd toen uitgevoerd op drie Amsterdamse Basisscholen in Amsterdam Nieuw-West (Timotheus, Ichtus en Zevensprong). Het project en de aanpak bleek een zodanig succes dat het project nu in 2014 opnieuw wordt gerealiseerd. Verrassing is een belangrijk aspect van het project. Daarom wordt het project, ondanks het verzoek daartoe, niet opnieuw aan dezelfde scholen aangeboden maar aan ‘nieuwe’ scholen, dit maal in stadsdeel Bijlmer.  
In samenwerking met het Muziekgebouw aan ’t IJ, Cello8tet Amsterdam en productiehuis Oorkaan, krijgen 3 basisscholen in dit stadsdeel de gelegenheid om op een heel bijzondere manier kennis te maken met de muziek van de cello en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Het project zal plaatsvinden tussen eind september en 20 oktober 2014.
 
De Bestorming
Vier Amsterdamse basisscholen worden bestormd door de Speciale Eenheid van Cello8ctet Amsterdam.
‘s Morgens in alle vroegte rijdt een vrachtwagen het schoolplein op. De laadklep gaat open en er springen acht cellisten uit… Een verrassingsoverval! Ze verspreiden zich over de school en maken overal muziek, in de gang, in klaslokalen, op het plein waar vaders en moeders hun kinderen uitzwaaien. Deze vrolijke, overrompelende bezetting van de school door de cellisten zet de toon voor wat er verder die dag gaat gebeuren. Een hele dag lang bepaalt het Octet wat er gebeurt op school en zetten de hele school (groep 1 t/m 8) een dag lang in het teken van de cello, van de muzikale overval op het schoolplein, de onderbreking en het overnemen van de les, de ontvoering naar de Classic Express tot aan de presentatie met alle klassen samen. Tijdens deze ‘bezetting’ van de school ervaren kinderen dat muziek een grote kracht heeft, dat je verhalen kunt vertellen met muziek, dat een cello en een mensenlichaam heel erg op elkaar lijken en dat je met een cello of met je eigen lichaam en stem alle geluiden kunt maken die je wilt.
 
Naar de Classic Express?
De vrachtwagen blijkt een rijdende concertzaal: de Classic Express van het Prinses Christina Concours. De rijdende concertzaal is van allerlei technische snufjes voorzien. Er zijn spotlights maar er is vooral een prachtige akoestiek: de vrachtwagen kan klinken als een kathedraal of als het Concertgebouw. Gedurende de dag worden telkens kinderen (per groep) ontvoerd naar de Classic Express waar ze worden verrast met muziek die door – bijna- leeftijdgenootjes wordt uitgevoerd en waar ze de cello’s mogen voelen en proeven. De concertjes in de vrachtwagen worden gegeven door de piepjonge cellisten van het Prinses Christina Concours.
 
Op school
Op de school zal overal live cellomuziek klinken en krijgen alle groepen les van een cellist in de klas. De cellisten hebben de kinderen nodig bij een belangrijke missie; de cellisten zijn namelijk vergeten hoe ze klinken, wie ze zijn en waar ze vandaan komen.  De dag eindigt met een bijzondere presentatie waarin alle kinderen samen met de cellisten een uniek concert geven. Vooraf wordt er lesmateriaal opgestuurd en is er een voorbereidend gesprek met de docenten van de school.
 
Naar het Muziekgebouw
Naast de cellodag op school is er het bezoek aan het Muziekgebouw aan ’t IJ. De groepen 3 t/m 5 worden op dinsdagochtend  21 oktober 2014 tijdens de Cello Biënnale Amsterdam uitgenodigd om naar de muziektheatervoorstelling Cellostorm te komen kijken, uitgevoerd door Cello8tet Amsterdam.
 
Bekijk de trailer van Cellostorm op Youtube:


Naar de Klankspeeltuin
Op een andere dag brengen de groepen 6 t/m 8 een bezoek aan de Klankspeeltuin die speciaal in het teken van de cello staat. De Klankspeeltuin is een grote studio in het Muziekgebouw aan ’t IJ waar je met unieke klankinstallaties je eigen muziek kunt componeren. Aansluitend wordt een workshop ‘cellobouwen’ gegeven.
 
De Bestorming wordt gemaakt door:
Het project wordt gemaakt in opdracht van de Cello Biënnale Amsterdam door Cello8ctet Amsterdam en actrice/regisseuse/schrijfster Dagmar Slagmolen, gecoördineerd door celliste en docente Tjakina Oosting i.s.m. Muziekgebouw aan ’t IJ.
 
Cello8ctet Amsterdam
Het octet werd opgericht in 1989 door Elias Arizcuren onder de naam Conjunto Ibérico.  Naast optredens in de belangrijke zalen van Europa, heeft Cello8ctet Amsterdam concerten gegeven in de Verenigde Staten, Canada, Midden- en Zuid Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Het octet heeft meer dan 70 wereldpremières uitgevoerd, de meeste aan het octet opgedragen, van o.a. Xenakis, Nobre, Halffter, Donatoni, De Pablo, Denisov, Gubaidulina, Pärt, Boulez, Loevendie, Riley, Kagel en Glass. Arvo Pärt zei na de première van zijn stuk voor het Octet: “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.” Vanaf het allereerste begin was het cello-octet, aanvankelijk nog onder de naam Conjunto Iberico, onafgebroken te gast op de Cello Biënnale Amsterdam. Zij brachten nieuw werk mee van Arvo Pärt en Sofia Goebaidoelina, Spaans populair repertoire en de muziek van Philip Glass met Connie Janssen Danst. Cello 8ctet Amsterdam was ensemble in residence van de Cello Biënnale Amsterdam 2012.
 
Dagmar Slagmolen
Actrice en regisseur Dagmar Slagmolen (1980) speelt zelf cello. Ze studeerde in 2005 af aan Toneelschool Arnhem. Zij is verbonden aan Orkater en vast actrice bij Toneelgroep Alaska waar zij speelde in Brodders in Arms, de Claim, het Alphapaar, Sic Transit Gloria Mundi, 220Volt en Safety First. Als maakster schreef en speelde zij eerder Medea’s Handen, een muziektheatervoorstelling o.l.v. Paul Koek en maakte de korte film Waar Bloed Niet Kruipen Mag. Buiten de theaters is zij oa te zien in de tv-serie Annie MG van Dana Nechushtan en de korte films Maandag van Marinus Groothof en Unplugged van Kees Vroege.
 
Lotte van Dijck
Voor het educatiegedeelte werken we samen met Lotte van Dijck. Zij is gespecialiseerd in muziekeducatie-projecten en heeft gewerkt voor onder andere het Concertgebouw en Asko|Schönberg. Zij helpt bij de ontwikkeling van het voorbereidende lesmateriaal en bij het uitwerken van de lessen die tijdens De Bestorming plaatsvinden.
 
Tjakina Oosting
Tjakina Oosting is celliste, cellopedagoge en theatermaakster. Zij is de educatieproducent van de Cello Biënnale Amsterdam. Voor de Cello Biënnale creëerde ze eerder twee succesvolle muziektheatervoorstellingen met haar celloduo deuXcel voor hele jonge muziekliefhebbers. Zij is ook producente van het Hello Cello Orkest (voorheen Mega Kinder Cello Orkest) waarin 140 cellisten tot 18 jaar samenspelen.
 
Informatie en aanmelding
Scholen kunnen zich aanmelden bij Tjakina Oosting
Cello Biënnale Amsterdam
Piet Heinkade 5
1019 BR Amsterdam
M: 06-28157635
tjakina@upcmail.nl   www.cellobiennale.nl
 
Kosten
De kosten voor deelname aan het project zijn € 750,- per school en € 3,- voor kinderen van groep 6 t/m 8 voor bezoek aan de Klankspeeltuin en workshop.
(De normale prijs voor dit laatste bezoek is €5,- per kind maar bij deelname van de school aan De Bestorming neemt de Cello Biënnale Amsterdam een deel van deze kosten over )