Open menu
Hello Cello!Hello Cello OrkestHello Cello DagenDe BestormingKleuter- en kinderconcertenWorkshop: Maak Muziek! (8+)
twitter facebook facebook email English

De Bestorming

De Bestorming is een project rond de cello voor (Amsterdamse) basisscholen in wijken waar kinderen niet zo snel met klassieke muziek in aanraking komen.

Samen met Cello8ctet Amsterdam, het Prinses Christina Concours, Oorkaan, regisseuse Dagmar Slagmolen en educatiedeskundige Lotte van Dijck is De Bestorming bedacht waarin basisscholen letterlijk door een cello-guerilla worden bestormd en de school een dag lang wordt bezet door de cello en cellisten. De cellisten vervangen de docenten, maken met de kinderen een voorstelling en laten ze kennismaken met klassieke muziek in de Classic Express, de rijdende muziekzaal van het Prinses Christina Concours.

De groepen 3 tot en met 8 van de scholen bezoeken ook de Biënnale zelf. Groep 3 t/m 5 bezoekenin het Bimhuis de voorstelling Cellostorm van Cello8ctet Amsterdam en Oorkaan. Groep 6 t/m 8 bezoeken de Klankspeeltuin in het Muziekgebouw aan ’t IJ die helemaal in het teken staat van de cello. Het project vond voor het eerst plaats in 2012 en bleek een dermate groot succes dat het, in een nog weer verbeterde vorm, in het najaar van 2016 voor de derde keer gaat plaatsvinden.

In 2016 zal De Bestorming plaatsvinden op de volgende scholen:

Amsterdam Noord:
De Driemaster
IJplein school
 
Bijlmer:
Regenboog school


Klik hieronder op de video om impressie van De Bestorming 2014 te zien:


 
Wat houdt de Bestorming in?
‘s Morgens in alle vroegte rijdt een vrachtwagen het schoolplein op. De laadklep gaat open en er springen acht cellisten uit… Een verrassingsoverval! Ze verspreiden zich over de school en maken overal muziek, in de gang, in klaslokalen, op het plein waar vaders en moeders hun kinderen uitzwaaien. Deze vrolijke, overrompelende bezetting van de school door de cellisten zet de toon voor wat er verder die dag gaat gebeuren. Een hele dag lang bepaalt het Cello8ctet Amsterdam wat er gebeurt op school; van de muzikale overval op het schoolplein, de onderbreking en het overnemen van de les, de ontvoering naar de Classic Express tot aan de presentatie met alle klassen samen.

Classic Express: De vrachtwagen blijkt een rijdende concertzaal: de Classic Express. Gedurende de dag worden telkens groepjes kinderen ontvoerd naar de Classic Express waar ze worden verrast met muziek, waar ze de cello’s mogen voelen en proeven. De concertjes in de vrachtwagen worden gegeven door jonge cellisten van het Prinses Christina Concours.
De overname: Net op het moment dat de kinderen rustig in de klas zitten en aan het werk gaan, stormen er twee cellisten het lokaal binnen en beginnen zomaar muziek te maken! Een van de cellisten blijft vervolgens in de les, zet de juf of meester aan de kant en neemt de les over.


De Bestorming

Hoofdbegunstigers

Subsidiënt

Fondsen

Partners

Sponsoren

Mediapartners