Concours

Concours Het Nationaal cello Concours is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdamse Cello Biënnale. Nederlands of in Nederland studerend cellotalent kan zich in drie rondes presenteren aan een internationale jury.

In de eerste ronde - voor het publiek gratis toegankelijk – profileren zij zich met een cellosonate van Boccherini voor 2 celli. De maximaal 15 deelnemers zetten tijdens deze ronde ook hun tanden in het nieuwe werk voor cello solo van componist Micha Hamel en een caprice van Piatti.

Tijdens de tweede ronde van het Nationaal Cello Concours presenteren de deelnemers zich – drie in de ochtend en drie in de middag - aan de internationale jury met de derde sonate van Beethoven en het andante uit de sonate van Rachmaninov en een eigen te kiezen solo-stuk van na 1970.

In de finale spelen de kandidaten met het orkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Junichi Hirokami het Eerste Celloconcert in a van Camille Saint-Saëns.

De jury bestaat uit: Roel Dieltiens (Be), Dmitry Ferschtman (Rus/NL), Frans Helmerson (Zwe), Louise Hopkins (UK), Laurence Lesser (USA), Jan Willem Loot (NL, voorzitter) en Johannes Moser (De). Secretaris van de jury is Patty Hamel (NL).